Кой дърпа конците на служебния кабинет

1
Скандални назначения в ключови агенции минират доверието в правителството с президентски мандат
Скандални назначения в ключови агенции минират доверието в правителството с президентски мандат Снимка: БГНЕС

Скандални назначения в ключови агенции минират доверието в правителството с президентски мандат

Очевидно кукловодите смятат, че обществената памет съвсем е окъсяла. Иначе нямаше как дори да си помислят да върнат в управлението хора, изгонени едва ли не с камъни след грандиозни скандали. Кадруването, на което сме свидетели, кара мнозина да се питат кой всъщност дърпа конците на назначеното от президента Румен Радев временно правителство, чиято основна задача е да подготви честни и прозрачни избори, а не да реабилитира спорни фигури в администрациите, пишат Мила Кисьова, Юлиана Бончева и Александър Александров във вестник Сега

Двамата харвардски възпитаници - Кирил Петков и Асен Василев, бяха посрещнати с ентусиазъм от широката публика. Но още с първите си действия предизвикаха повдигане на вежди. Назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП бе шокираща новина. Не защото новият данъчен №1 се оказа шампион по културизъм с впечатляващ мускулен релеф, а заради други детайли в биографията му. Финансовият министър Асен Василев го презентира като експерт по анализ и разследване на данъчните измами с над 10-годишен стаж в системата на НАП, но 42-годишният Спецов всъщност е популярен като бодибилдър, фитнес инструктор и експерт по здравословно хранене. Възпитаник на Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов, завършил и Академията на МВР (специалност „Защита на националната сигурност“), през 2001 - 2006 г. Спецов работи в НАП - Добрич, а през 2009-2015 г. - в Централното управление на НАП. През последните години е живял в Дубай, понеже съпругата му заминала да работи там за голяма международна компания. И тъй като получил статут на постоянно пребиваващ в ОАЕ, през 2018 г. подал в България декларация, че прекъсва дейността на всичките си тукашни фирми. Според Търговския регистър до 14 май шефът на НАП все още е имал участия в "Агро сълюшън" и "Елит фитнес консулт", но вече ги е прехвърлил и тях.  

Особено интересна е “Гранекс Трейдър” ЕООД. Спецов купува тази фирма през 2015 г. (след като незнайно защо напуска НАП), а през април 2016 г. я продава (пак незнайно защо). Купувач е Данаил Иванов, крупен длъжник на бюджета, свързан с над 20 фирми, натрупали милиони неплатени данъци. Самата "Гранекс" е в списъка с големите длъжници към хазната, който НАП публикува преди дни -- с общ борч от 1.105 млн. лв. Спецов не носи отговорност за дългове, натрупани след раздялата му с фирмата, обясниха от НАП. Остава обаче въпросът защо "печеният" данъчен е прехвърлил бизнеса си точно на "бизнесмен", който практикува "финтиране на бюджета".

Интригата бе подсилена от нефелния опит на служебния финансов министър да защити назначението. "Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори", обясни Асен Василев. И добави аргумента, че преди Дубай Спецов е живял и в САЩ. Без да уточни каква връзка има това с новата му длъжност. Самият Спецов каза само няколко изречения на пресконференцията и не артикулира някакви впечатляващи идеи за промяна на работата на приходните агенции.

Озадачаващи са и смените на върха в другата ключова приходна агенция - "Митници". На практика министър Василев реставрира ръководството от времето на кабинета "Орешарски" начело с Павел Тонев. Цялата кариера на Тонев е в тази система - от обикновен инспектор през шеф на звеното в Пловдив до шеф на цялата агенция при премиера Орешарски. Двамата сегашни заместници на Тонев  му бяха десни ръце и при "Орешарски". Румен Данев, дългогодишен шеф на Дирекция "Митническо разузнаване и разследване", през януари 2014 г. бе назначен за зам.-директор на Агенция "Митници", но само след 27 дни "експресно" бе уволнен. Така и не стана ясно защо. Тогавашният премиер Пламен Орешарски само измънка, че до него била достигнала "неблагоприятна" информация за Данев.

Третият зам.-директор - Павел Геренски, през 2018 г. бе отстранен като шеф на митницата в Пловдив заради дисциплинарно производство.  Тогава не бе съобщено какви точно са провиненията му. Както често става с отстранените митничари, Геренски обжалва уволнението си в съда и спечели делото.

В "мача" се връща и друга знакова фигура от миналото - Стефан Марашев. Той бе началник на митница Свиленград при правителствата на НДСВ и тройната коалиция. Марашев попадна и в скандала "Митничарско село" с китните къщи и имения, накацали на брега на яз. "Ивайловград". Тогава той защити собствеността си по изпитания начин - "по документи всичко е законно". След като бе уволнен от митницата, той обжалва решението в съда и то бе отменено. От 19 май Марашев е зам.-директор на Териториална дирекция „Южна морска“, която обхваща ключовите точки „Капитан Андреево“, жп гара Свиленград и „Лесово“.

Много въпросителни повдига връщането на Стамен Янев в Българската агенция за инвестиции. Именно неговото назначение доведе до първото шумно недоволство от страна на опозиционните партии,​ които иначе подкрепят действията на министъра на икономиката. Причината е, че голяма част от кариерата на Стамен Янев е по време на управлението на ГЕРБ. Той оглави агенцията за инвестиции през 2015 г. Бе назначен от тогавашния министър на икономиката и председател на СДС Божидар Лукарски и не се изяви особено с привличането на инвестиции. Още по-странно е, че Янев в момента е начело на Надзорния съвет на постоянно разтърсваната от скандали Българска банка за развитие. Там той влезе през юли 2020 г. на мястото на Лъчезар Борисов, който стана министър на икономиката. И двете назначения сочат, че Янев се е ползвал с благоволението на правителствата на Бойко Борисов, чиито зулуми служебният кабинет уж ще разобличава.

На практика се стигна до шизофренна ситуация. Преди дни министърът на икономиката Кирил Петков се възмути, че ББР е раздала близо 1 млрд. лв. евтини заеми на шепа фирми на политици и близки до властта бизнесмени, а надзорният съвет на банката (председателстван от Стамен Янев) изобщо не е реагирал. А после преназначи същия Янев за шеф на БАИ. Останалите двама надзорници в ББР,  които Петков се оплака, че не може да смени - Митко Симеонов и Велина Бурска, също не са случайни. И двамата са бивши кадри на Агенцията за приватизация и доверени лица на икономическия ексминистър Емил Караниколов, когото Бойко Борисов уволни, защото се ядоса, че го свързват с Делян Пеевски. 

В шизофренна ситуация попадна и МВР

Уволненията там бяха аргументирани с полицейското насилие по време на протестите миналата година. Правителството предложи, а президентът издаде указ за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, защото той бил отговорен за  "формираното негативно отношение към органите на МВР" заради начина, по който са "неутрализирали провокациите" по време на протестите.  Дни по-късно вътрешният министър Бойко Рашков уволни и шефа на СДВР Георги Хаджиев по същите причини. "Не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как се пребиват младежи в центъра на София", каза Рашков. После се оказа, че Хаджиев не е уволнен, а само е понижен в длъжност. Още по-голямата изненада обаче бе, че друга ключова фигура в "умиротворяването" на протестите - Антон Златанов, заема освободеното място. Златанов бе зам.-шеф на СДВР и дясна ръка на Хаджиев. По време на окървавяването на протестите той твърдеше, че българската полиция даже била много толерантна.

Заместниците на Бойко Рашков. Емил Ганчев и Венцислав Катинов бяха зам.-министри и при предишния служебен кабинет на Румен Радев. Особено интересен е Ганчев, който беше зам.-директор на Бюрото по защита при главния прокурор по времето на Сотир Цацаров. А когато Цацаров оглави антикорупционната комисия, той го изтегли на работа там. Сигурен знак, че е доверен човек.

Дългогодишен служител в системата на МВР е и Енчо Мирчев. По времето на кабинета "Орешарски" той е кадровик на МВР, ръководено тогава от Цветлин Йовчев. 

Арх. Виолета Комитова, новият министър на регионалното развитие, се оказва "скрита лимонка" в кабинета "Янев"

Тя изглежда мила и добра жена, но зад нея явно стои "желязна" ръка, защото от кабинета й валят умопомрачителни кадрови новини. Като назначаването на Влади Калинов за шеф на ДНСК  - дирекцията за национален строителен контрол, призвана да се бори с незаконното строителство и да наказва нарушителите.

Арх. Калинов е легендарна личност - бивш главен архитект на Банкя, оглави дирекцията "Строителен контрол" в Столичната община, когато Бойко Борисов стана кмет, и оцеля на ключовия пост до лятото на 2019 г. Тогава, във вихъра на "Апартаментгейт", гръмна и скандал с незаконни обекти на терасата на директора на Пламен Георгиев (навеси, барбекю и сауна). Калинов осуети изпълнението на заповед за принудителното им премахване и предизвика нова вълна на обществен гняв. Кметът Фандъкова прикани архитекта да си подаде оставката и той напусна. Но ето че се връща на още по-висок пост - началник на националния строителен контрол. 

Според прессъобщението на МРРБ Комитова е благодарила на досегашния шеф на ДНСК Иван Несторов за всеотдайната работа и го е върнала на поста, който заемаше преди това - шеф на дирекция "Благоустройство и геозащита" в МРРБ. Така и не се разбра за какво точно му благодари и от чие име оценява труда му служебната министърка. Несторов не блесна с успехи в битката срещу строителните безобразия, но пък се прослави със случаи като "подпорната стена на Алепу и небостъргача "Златен век" на "Артекс". Именно той упорито бранеше застрояването на Алепу, като обясняваше, че се прави само укрепване заради свлачище. А в случая със "Златен век" години наред и ДНСК на Несторов, и общинският строителен контрол на Калинов недовиждаха проблеми, а когато започнаха обществени протести срещу небостъргача, уж атакуваха проекта, но по такъв начин, че действията им да са незащитими в съда - точно както се и случи. Така "Артекс" не само ще си дострои небостъргача, но и ще има основания да съди държавата.

Междувременно министър Комитова се обзаведе и с екип от съветници  - не един или двама, а цели шест. Може да не се чувства подготвена за високия пост. Или просто изпълнява нечий списък.... А имената са познати - основно със скандали.   

В групата съветници влиза арх. Иван Шишков. Само преди месеци той подаде оставка като главен архитект на район “Триадица”, след като на 14 февруари стърчащ от шахта незаконен елкабел на оживен столичен булевард уби с токов удар 16-годишния Людмил. Започнаха спорове чия е вината и в крайна сметка Шишков напусна (не заради угризения, а защото усещал недоверие). Следствието по случая продължава.

Със скандал се прочу и друг от шестимата съветници - Ангел Ангелов, бивш служител на просветното и на културното министерство. Това е човекът, който даде на червената евродепутатка Елена Йончева записа "Ало, Банов" (в който Боил Банов като зам-.министър на културата обяснява как да се замете скандал с еврофинансиране на ремонта на столичното Ларго, така че София да не връща 700 000 лева на Брюксел). Ангелов се оплака пред медиите, че е бил тормозен на работното си място в Министерството на културата.

И съветник №3 на министър Комитова - Цветана Герджикова, стана известна със служебни търкания. По време на предишния служебен кабинет ЕК обяви, че спира парите на Оперативната програма “Наука и образование" заради нарушения. Тогавашният ресорен министър Николай Денков обвини за санкцията именно Герджикова и поиска оставката й. Тя се запъна и пусна сигнал до инспектората на МС, че я набеждават за чужди грехове. Парадоксът е, че сега тя е съветничка на регионалния министър, а "душманинът" й проф. Денков е служебен министър на образованието.

Почти всички нови областни управители пък се оказаха под пагон

Правителството уволни всички досегашни областни управители - 28 на брой. Новите наместници на правителството в областите са предимно кадри, свързани с МВР, ДАНС и отбраната, вкл. и бивши шефове на областни полицейски дирекции. Такива са Огнян Михайлов (Видин), който е работил и в държавния резерв, Иван Сълов (Враца), Борислав Бончев (Габрово), Светослав Славчев(Ловеч), Валери Димитров (Монтана), Иван Васев (Пазарджик), Марио Тодоров (Плевен), Борислав Българинов (Русе), Иван Чолаков (Стара Загора), Валентин Александров (Шумен), Станимир Парешкевов (Търговище), Огнян Михайлов (Видин), Васил Карапанчев (Добрич), Марио Смърков (Варна). Възпитаници на Академията на МВР са новите областни управител на Търговище, Видин и Русе. Ангел Стоев, който отговаря за област Пловдив пък е бил директор на ДАНС. Новият губернатор на Благоевград Николай Шушков е известен като шеф на митниците "Югозападна България" и "Кулата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари