Кога трябва да се пенсионирате, за да сте здрави

0
Възрастните хора, които спират да работят по-късно, по-малко от тях страдат от болестта на Алцхаймер. Диетата обаче също играе важна роля
Възрастните хора, които спират да работят по-късно, по-малко от тях страдат от болестта на Алцхаймер. Диетата обаче също играе важна роля

Установиха кога точно трябва да се пенсионирате, за да запазите здравето си най-дълго

Учени от университета Упсала (Швеция) решиха да разберат доколко възрастта, на която човек се пенсионира, може да повлияе на дълголетието му.

Оказа се, че за да се запази дълголетие и бистър ум в напреднала възраст, има значение, когато човек спира да работи и излиза в заслужена почивка, пише BulNews.bg 

Проучването им установи, че сред възрастните хора, които спират да работят по-късно, по-малко хора страдат от болестта на Алцхаймер. Диетата обаче също играе важна роля.

В проучването са участвали 500 70-годишни мъже и жени. Учените предложили на респондентите въпросник, в който трябвало да отговорят на въпроси, свързани с техния начин на живот, болести и хранене.

След като възрастните хора завършили с въпросниците, те били разделени в три групи в зависимост от диетата. По този начин експертите отделили хората, които предпочитат протеинова храна и ядат малко въглехидрати. Подобна диета обикновено се нарича средиземноморски тип диета.

Прави впечатление, че 12 години по-късно авторите на изследването отново проверили състоянието на участниците, които вече били на възраст над 80 години.

Оказа се, че 79 души са развили деменция, 48 пенсионери са страдали от болестта на Алцхаймер. И още 105 пациенти се оплакали от лоша памет, проблеми с когнитивните функции, затруднения с говора.

Прави впечатление, че тези, които са били от групата на средиземноморската диета, са имали по-малко проблеми с паметта и речта, както и деменция и болестта на Алцхаймер. Според авторите на изследването този тип диета намалява риска от проблеми, свързани с възрастта със 70 процента.

Една от авторите на изследването, Ерика Олсон, обясни, че яденето на бобови растения, плодове, риба, зеленчуци и пълнозърнести храни помага да се забави когнитивния спад.

"В нашето изследване отбелязахме и още едно важно нещо. Оказа се, че възрастните хора, които водят активен начин на живот, запазват социални връзки и имат любими занимания по-малко от връстниците си, страдат от сенилни заболявания.

Особено се откроиха тези, които са продължили да работят и след пенсиониране. Работата е помогнала на тези хора да запазят яснота на ума и адекватно ниво на памет. Тези, които продължили да работят на 80 години, се справили най-добре със задачите" - отбелязва Ерика Олсон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук