Кога ще бъдат изборите у нас догодина

0
Михаил Константинов спряга две възможни дати
Михаил Константинов спряга две възможни дати

Последната дата за вот е 23 май.

Това коментира математикът Михаил Константинов, който е в Управителния съвет на „Информационно обслужване“, предава Монитор.

По думите му изборите се очертават догодина, като има два варианта за датата – 28 март или 23 май. Според него не е възможно да бъде на 28 май, тъй като за да бъдат спазени сроковете по Конституция, това трябва да стане най-късно на 23 май. Естествено , ако НС не вземе решение за отлагане на изборите.

Той даде пример с вота във Франция на 15 март, когато са се заразили десетки хиляди хора, а след това вторият тур бил отменен.

Ако ще правим избори догодина, трябва да е при много специален режим, каза Константинов. Поясни, че има опасност да се нарушат конституционните права на избирателите болни от COVID -19 или под карантина. По думите му на вота догодина ще гласуват между 2 и 3 ,5 млн. души. Той даде за пример частичните избори тази есен, когато се спазвали епидемичните мерки, но тогава мащабите на епидемията не били така големи. Сега обаче на ден умирали между 100 и 150 човека. Според него депутатите трябва да вземат решение, какво се прави при тежка обстановка и със закон да се ограничат някои права. Въпреки това той поясни, че Конституцията е над всичко и със закон това не може да стане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук