Кое е антисъбитието на 2019 година?

0
Политолозите Даниел Смилов и Георги Киряков с анализ за отиващата си година
Политолозите Даниел Смилов и Георги Киряков с анализ за отиващата си година Снимка: bTV

Тандемът Сотир Цацаров-Иван Гешев може би е събитието или антисъбитието на 2019 г., но това зависи от гледната точка. И в двата случая е важно за България, защото се утвърди модела на управление, в който основно участват ГЕРБ и ДПС, това заяви политологът Даниел Смилов.

Пред bTV експертът поясни, че изминалата година е междинна и година на половинчатост.

Почти завършихме завод на „Фолксваген”, почти завършихме тръбите по „Турски поток”, почти намерихме и инвеститор за АЕЦ „Белене”, подчерта Смилов.

По думите му страната ни има постижения през 2019 г., но смята, че те са по-скоро инерция от предходни години. Освен това е на мнение, че в правосъдната система на България са се случили и важни събития, като министър Данаил Кирилов е имал успешни и неуспешни инициативи.

Въпреки това Смилов изтъкна, че ключови теми са били потулени в разгара на предизборните кампании за местните избори. Според него една от темите е водната криза в Перник.

Ситуацията с водата в Перник може да бъде окачествен като скандалът на годината”, допълни той.

Политологът обясни, че отношение за кризата в областния град имат политическите партии и медийното пространство.

По ключови въпроси между опозиция и управляващи имаше съгласие през годината. Пример за това е част от гласовете в БСП, които отидоха за избора на новия председател на КПКОНПИ – Сотир Цацаров, обясни той.

Смилов подчерта, че президентът Румен Радев също е имал своите силни моменти през 2019 г. Въпреки това обясни, че държавният глава така и не е успял да консолидира подкрепа за своята позиция.

Вижда се, че хората търсят нещо ново в политически план”, коментира политологът.

Неговият колега Георги Киряков смята, че събитието на 2019 г. е покупката на осем изтребителя F-16 Блок 70. Въпреки че крайната цена все още не е ясна, това е първата сериозна стъпка, която България прави откакто членува в НАТО.

Закупуването на военната техника ще има траен и позитивен ефект върху българската армия. България имаше нужда от подобряването на своите отбранителни способности, особено за защита на въздушното ни пространство, обясни Киряков.

Политологът обясни, че сблъсъкът между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев е бил лидерски, но на политическата арена са се изправили Борисов и Цветан Цветанов.

Борисов дълго време се оглеждаше какво Цветанов може да направи или да си спести. Това показа, че ако бившият втори в ГЕРБ реши, премиерът може да бъде уязвен електорално и личностно”, подчерта експертът.

Също така смята, че министър-председателят не си е позволил да защити своя „най-близък човек” и причина за това е общественото настроение към Цветанов да бъде премахнат от поста си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари