КНСБ обяви колко пари ни трябват за нормален живот в България

0
Едни около 300 лева ги няма в джоба на всеки един работещ
Едни около 300 лева ги няма в джоба на всеки един работещ

2448 лева достигна издръжката за четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, в края на второто тримесечие.

Това съобщи на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде Novini.bg

Общият ръст спрямо предходното тримесечие е с 6 лева. Спрямо юни миналата година общият ръст на издръжката на живота е с 87 лева.

В рамките на увеличените средства, които са необходими, най-голям дял има ръстът на топлоенергията, хранителните стоки, хляба и зърнените храни. Имаме очаквания за движения надолу през лятото, заяви Димитров.

Разликата в съотношението на нетната работна заплата спрямо издръжката на живота или колко получаваме спрямо това, което трябва да имаме, намалява през годините, свива се тази ножица и към момента 937 лева е нетната средна работна заплата за страната спрямо необходими да получат двамата работещи члена на четиричленно домакинство 1224 лева. Т.е. едни около 300 лева ги няма в джоба на всеки един работещ, т.е. около 600 да влязат в четиричленното семейство, за да могат да покрият издръжката на живота, съобщи синдикалистът.

Въпреки това, ножицата се свива от 2009 година насам - тогава е била 50% разлика между това, което получаваме и това, което ни трябва, до 23,5% разлика през настоящето тримесечие, каза още Пламен Димитров.

На пресконференцията беше оповестено, че средната работна заплата нараства устойчиво. За 10-годишен период реалният ръст на средната заплата е 70%, докато необходимите средства за покриване на издръжката на живот през този период нарастват с 27%. 30% от работещите получават средна работна заплата, по-висока от тази за страната.

Продължава тенденцията за силно изразена регионална диференциация в трудовото възнаграждение. Очертават се области, в които са концентрирани ниско платени работници, като Видин, Благоевград и Кюстендил. В Благоевград нетната работна заплата е по-ниска с 35% от средната за страната, във Видин - с 34%, а в Кюстендил, Смолян и Хасково - с 30% 

Има и области, в които се наблюдава по-ускорен темп и съотношението на нетната работна заплата спрямо необходимата за издъжка достига 72% - Стара Загора, Пловдив, Варна, София, София-област, обявиха от КНСБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари