Кирил Петков: Чадърите свършиха, дал съм пълна свобода на Рашков

0
От тук нататък никой не бива да се чувства защитен – независимо дали е в управляващата коалиция или отвън, заяви премиерът
От тук нататък никой не бива да се чувства защитен – независимо дали е в управляващата коалиция или отвън, заяви премиерът Снимка: БНТ

Министър-председателят Кирил Петков в интервю за "Панорама" 

Новото правителство е посрещнато от много проблеми във всички възможни сектори, но има приемственост и приятелски подход между новия кабинет и предишния служебен, заяви Петков.

"Например предишният министър-председател сега е част от новия кабинет. Това даде възможност, когато имам първи въпроси още в първите дни, да мога да имам човек, когото да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото ми предадоха кабинета и ми казаха да се оправям", обясни той.

За мен е важно лустрация на крадците, но това трябва да стане през институционално. Дал съм на Бойко Рашков пълна свобода за всяко едно разследване, което може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха“.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков.

Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е нито моята, нито като коалиционни партньори, да чегъртаме, но нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец – в миналото, или бъдещ“, категоричен е Петков.

„От тук нататък никой не бива да се чувства защитен – независимо дали е в управляващата коалиция или отвън. Всички под един аршин“, заяви още Кирил Петков в интервю за БНТ

Премиерът подчерта, че не е нормално да има такъв драстичен скок на цените на парното и тока в същия ден, в който е назначено и новото правителство.

"Мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Оттук нататък това, което искам, като министър-председател, много внимателно да се обследва: преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, и едновременно с това да казваме - ами понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител.

Той допълни, че в първия работен ден на новия МС приоритет е било осигуряването на достъп до пострадалите от наводненията населени места, но едновременно с това и да покажат новия подход на работа.

"Приоритет номер едно е да дадем достъп на хората, но приоритет номер две е да видим, как тези пари, които ще дадат този достъп, ще бъдат похарчени", каза Петков.

Премиерът заяви, че до този момент в коалицията няма пробойни и търкания, а проблемът е в първоначално сгрешената дата на мораториума.

"Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения.

Зеленият сертификат е тема, предизвикваща спорове между самите коалиционни партньори. По думите на Кирил Петков силната страна на коалицията е, че няма единомислие напълно по всички въпроси. Това от своя страна дава възможност да се чуят повече аргументи.

"Реших, като министър-председател, все пак да покажа лидерство и МС, както вече знаете, има заповед от мен, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане във всички министерства много бързо, не е задължително да го имаме в следващите два дни. Но това, което всички се съгласихме, е да видим пилотният проект за МС как ще сработи, какви резултати ще даде, колко хора ще бъдат ваксинирани повече, каква ще бъде реакцията и ако имаме добър успех и аз ще докладвам на тях. Мисля, че всеки един от министрите би използвал този пилотен резултат да го внедри в своите министерства.

Петков категорично заяви, че президентът Румен Радев няма нито своя квота, нито свои роли в кабинета:

"Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него, дори когато бях назначен в служебния кабинет. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев в начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора"-

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари