Ким Чен Ун създава футболисти като Меси

0
По заповед на лидера в страната е създадена школа за производство на звезди
По заповед на лидера в страната е създадена школа за производство на звезди

По заповед на лидера Ким Чен Ун в страната е създадена школа за производство на звезди. 

Не се ли справят с амбициозния план, шефовете заминават в трудов лагер, пише168 часа.

Северна Корея упорито продължава да твори своя атомна бомба и достатъчно мощни ракети, които да я пренесат до всяко кътче на планетата. Светът е ужасен от перспективата комунистическата държава да се превърне в ядрена сила.

В същото време младият и изключително безкомпромисен лидер Ким Чен Ун продължава да настоява, че подопечната му държава ще си спечели по един или друг начин реномето на световен хегемон.

Ядрените бомби със сигурност ще помогнат, но амбициозният Чен Ун настоява и за пълна доминация в световния футбол. Задачата на пръв поглед изглежда твърде невъзможна. По-възрастните граждани на КНДР със сигурност си спомнят онова велико лято на 1966 г., когато севернокорейският национален отбор стига до 1/4-финал на световното първенство в Англия. Следват 44 години суша, преди азиатският тим отново да се класира на най-големия футболен форум, където се представя незадоволително и следват тежки наказания.

Но за това след малко. По-важното е, че сегашните комунистически вождове са решили да вкарат в действие поредния си амбициозен план. И без това една от най-бедните държави в света от десетилетия влиза от план в план, както беше едно време в целия комунистически блок. Задачите този път са съвсем кратки и ясни - в страната трябва да бъдат издирени около 200 талантливи момчета, които след това да бъдат усъвършенствани до степен, че да задминат по качества аржентинския гений Лионел Меси.

"Първата ни цел е да наложим тотална доминация в Азия. След това лесно ще постигнем превъзходство и в световен мащаб. Притежаваме поколения с талантливи юноши, които разбират своята отговорност за възхвалата на севернокорейския футбол по целия свят. В най-близко бъдеще враговете ще изненадаме си с един изключително боеспособен отбор, съставен от играчи, които по нищо не отстъпват и дори задминават по качества Лионел Меси", обяви без капка свян Ри Ю-Ил, шеф на най-голямата футболна академия в страната.

Школата в столицата Пхенян отваря врати още през 2013 г. и моментално започва да набира момчета и момичета, които искат да се занимават с футбол. Съвсем естествено - тренировъчният процес върви с изключително бавни темпове. Треньорите в школата нямат възможност за досег със съвременните достижения в професията. Интернетът им е забранен, чуждите телевизии са табу. Няма откъде да видят дори как се нареждат конусите по терена, за да могат момчетата и момичетата по-бързо да свикват с футболните движения.

Шефът на школата Ю-Ил явно не се притеснява от липсата на каквато и да било по-специална теоретична подготвеност на треньорите му. Явно спецовете в академията ще имат уникалния шанс да измислят чисто нови модели за подготвяната футболна революция.

Но дали наистина това е шанс, или проклятие? Вождът Ким Чен Ун не търпи провали и лесно праща в трудови лагери неуспелите да се справят с поставените им мисии.

Нещо подобно се случи и със севернокорейските национали след участието им на световното в Южна Африка. В първия си мач храбрите азиатци падат достойно с 1:2 от Бразилия. Властите в КНДР са обнадеждени и решават да излъчат пряко втората среща на отбора, което е и първото излъчено спортно събитие, проведено извън пределите на страната. За зла участ точно в този мач храбрите азиатци са отупани със 7:0 от Португалия.

Цялата нация вижда на живо колко голяма е разликата между севернокорейския и европейския футбол. Някой трябва да го отнесе за гафа и на мушката попадат играчите и треньора им Ким Йонг-хун.

И до днес няма категорични доказателства какво точно се е случило с националния тим и селекционера му. Според най-разпространената версия всички играчи и треньорското ръководство са наредени на сцената в най-голямата зала на Народния дворец на културата в Пхенян. След това са подложени на 6-часово публично мъмрене за провала, а присъстващите в залата имат право да ги замерват с яйца и развалени домати

Но това е нищо в сравнение с наказанието на треньора, който е пратен в трудов лагер.

Дано сегашните шефове на футбола са си направили добре сметката, сипейки щедри обещания да произвеждат играчи като Меси. Още повече че техният млад водач е силно запален по спорта. По негова заръка Меси беше поканен да гостува в Северна Корея. Съвсем естествено звездата на "Барса" не ще и да чуе за екзотичната екскурзия. За сметка на това бившата звезда на НБА Денис Родман посети КНДР и участва в демонстративен мач, а след това се похвали, че е голям приятел на комунистическия вожд. Но севернокорейците няма как да обещаят, че ще правят баскетболисти като Родман, тъй като нацията не може да се похвали с достатъчно високи екземпляри от мъжки род.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари