Каталуния обяви независимост от Испания!

0
Испанският сенат дебатира и пристъпва към гласуване на ограничаване на автономията на Каталуния
Испанският сенат дебатира и пристъпва към гласуване на ограничаване на автономията на Каталуния

Каталунският парламент гласува резолюция за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания. Гласуването бе тайно, съобщи ТАСС, цитирани от Дарик.

Испанският сенат дебатира и пристъпва към гласуване на ограничаване на автономията на Каталуния. Така Мадрид налага централната власт над самоуправлаващата се област.

От своя страна депутатите от опозиционните фракции на каталунския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуване на резолюцията за провъзгласяването на независимостта на Каталуния. По-рано опозиционните депутати заявиха, че няма да участват в гласуването, защото го смятат за незаконно.

В речта пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити. Ставащото в Каталуния е явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия, заяви испанският премиер.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари