Карта за комарите глътна 2,5 милиона лева

2
Но в момента сайтът на проекта не работи
Но в момента сайтът на проекта не работи

Географската информационна система за контрол на популацията на насекоми в трансграничния регион Румъния – България вече е факт.

Картата би трябвало да може да бъде видяна от всеки на www.bugis-robg.eu.

Но след като направихме опит да отворим странцата, за която са похарчени доста европейски средства се оказа, че не работи. Изглежда има някакви технически проблеми, които се надяваме да бъдат решени.

Инъче появата й е резултат от дейността по европроекта "Разработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния – България".

Предвидените дейности по проекта с партньори Асоциацията на дунавските общини "Дунав“ (България) и Фондацията "Жива природа“ (Румъния) вече приключиха и в Русе бе подписано споразумение за институционално партньорство в трансграничния регион за справяне с насекомите.

"На всеки скептик или на този, който се опитва да критикува, че се харчат пари по такъв проект, аз му предлагам да го заведа на един дунавски остров в 19,30 часа и да го взема обратно в 9,00 часа сутринта, без да ползва репеленти. Убеден съм, че след един такъв престой на този човек, колкото и пари да му кажеш, че трябва да се дадат за борбата с комарите, ще каже, че са малко", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов при подписване на споразумението.

От заключителната среща стана ясно, че в Географската информационна система ще може да се види къде популацията от насекоми /комари, кърлежи и други/ е най-висока, с какви препарати и кога в годините назад е третирано съответното място, кои са рисковите зони и т.н. Информацията в картата щяла тепърва да се обогатява, съобщава "Монитор".

Общата стойност на проекта е 1 347 194  евро, а продължителността – 24 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари