Карта на разпространението на грипа по области

0

Подем на случаите и мозаечна карта на разпространението на грипа показват данните за болните в страната, съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването.

Симптомите са много сходни независимо от конкретния вирус, който ги причинява, но уточняването му в референтната лаборатория към НЦЗПБ е важно за прогнозите за епидемията и разграничаване на рисковите групи, за да са подготвени лекарите и болниците какви пациенти да очакват, допълни той.

Към момента в България категорично преобладават случаите на грипен вирус от тип В от т.нар. линия “Ямагата”. Поради географското си място на произход в публикациите може да се срещне и като японски грип.

В момента в Перник, Сливен, Пазарджик, Благоевград и др. градове, в които грипът е в подем, към 20% от случаите са от H1N1, пандемичния грип

Прицелната група на H1N1 са пълни хора, бременни, деца. 

Особеното в България в първите 10 дни на годината е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области.

Перник вече обяви грипна епидемия.

На фона на силно завишени случаи в част от областите (вижте картата с последните данни в НЦЗПБ от районните здравни инспекции) в столицата, Варна, Русе и други области не се съобщава за значително нарастване на болните.

Вижте повече тук.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари