Караянчева: По правилник депутатите на БСП получават пари за времето, в което не работят

0
В четвъртък Нинова заяви, че тя и съпартийците й не искат нито лев за времето, в което не влизат в пленарната зала
В четвъртък Нинова заяви, че тя и съпартийците й не искат нито лев за времето, в което не влизат в пленарната зала Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати писмо до лидера на БСП Корнелия Нинова, в което й напомни, че според правилника депутатите социалисти ще получават пари, дори да не идват на работа, съобщава БТА.

Освен това, удръжките от заплатите за неоправдани отсъствия били уредени изчерпателно във финансовите правила по бюджета на парламента. В четвъртък Нинова заяви, че тя и съпартийците й не искат нито лев за времето, в което не влизат в пленарната зала или на заседанията на комисиите, в които членуват. Социалистите се отказват и от командировъчни, от служебните си автомобили, от разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони.

„Народните представители са осигуряват за всички осигурителни случаи като вноската се удържа от начислените им пари - социална, здравна осигуровка, данъци и др. Начинът депутатите да получават заплатите си е или по банков път или кеш като това е личен избор, който се заявява писмено в дирекция "Парламентарен бюджет и финанси", отдел "Заплати", според правилника. В случай, че липсва заявление за изплащане по банков път, парите се изплащат в брой в касата на парламента. При неполучаването им се депонират”, обяснява Караянчева. И допълва, че е право на всеки народен представител да прецени дали да отчита разходи по чл.10 от ПОДНС за финансовите разходи, както и дали да ползва автомобил, командировъчни и др.

Караянчева подчертава, че правилникът на парламента не може да бъде променян еднолично от председателя му, а законодателна инициатива има всеки народен представител.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари