Капилярна гимнастика: 2 упражнения, които "тренират" сърцето

5
Те имат специален ефект
Те имат специален ефект

Ако редовно изпълнявате капилярната гимнастика у дома, след време ще забележите ползите, които ви гарантират добро здраве в продължение на дълги години.

Милиарди капиляри, които представляват малки, но мощни помпи за кръв, се разпространяват по цялото тяло, пише takprosto.cc, цитиран от lekuva.net. Когато правим упражненията, ние отново включваме тези механизми, чиято работа е затруднена, защото ходим неправилно, спим неправилно, ядем по грешен начин и не почистваме тялото.

Преди да обясним накратко ползите от тези две упражнения, нека ги направим!

Първото упражнение се извършва с възглавница под врата. Поставете възглавницата в областта на шията, вдигнете ръцете и краката си така, че дланите и краката ви да са успоредни и да са изправени. Ако вашите крайници не са съвсем изпънати още в самото начало, не се притеснявайте, постепенно ще започнете да ги изправяте. В тази позиция започнете да вибрирате (разклащате) ръцете и краката едновременно в продължение на 1-3 минути сутрин и вечер. По време на тренировка се събуждат капилярите. Стените им са подсилени, храненето на органите се увеличава.

Второто упражнение е тичане на място. Темпото е нормално. Десният крак и дясната ръка се движат по едно и също време. Ръцете са поставени така, сякаш притискат коленете, раменете се завъртат леко в хоризонтална равнина – възниква ефект на самомасаж на гръбначния стълб. Пръстите са стабилни, петите почти не докосват пода. Продължителността на упражнението е от 5 минути. След време може да увеличите продължителността и до 10 минути.

Какви са ползите от тези упражнения?

Най-големи ползи тези упражнения ще имат за хората, които водят заседнал начин на живот. За тях раздвижването е трудно. Тези хора не биха (а и не трябва) да правят кардио-гимнастика или да практикуват тае-бо. При тях раздвижването трябва да започне постепенно и отвътре навън.

Упражненията по метода на психофизичната рехабилитация е разработена за ползване при наранявания на опорно-двигателния апарат на спортисти, които благодарение на това успяват да се върнат на стадиона и отново да станат активни.

Този вид капилярна гимнастика с не по-малък успех се използва за лечение на болни (не само спортисти) при заболявания като остеохондроза на гръбначния стълб и стави, артрит, церебрална парализа, за възстановяване от наранявания, фрактури и друга патология на опорно-двигателния апарат.

Но, както вече стана дума, най-сериозен е проблема с хипокинезията (обездвижването). За да се ликвидира този проблем е нужно да се започне с малки натоварвания, които имат големи ползи. Особена е ползата от упражненията, които се извършват на място.

Те имат специален ефект, тъй като освен универсалното общо лечебно въздействие върху цялото тяло, те „тренират“ кръвоносната система.

Така се предотвратяват рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, инсулт и др.). Стабилизират се нивата на холестерола в кръвта, кръвно налягане и телесното тегло.

Като резултат от редовното изпълнение на упражненията се наблюдава контра-шок към сърцето и хидродинамичен ефект, който “изпомпва” венозната кръв през клапите и причинява вибриране на стените на кръвоносните съдове, което води до активно изхвърляне на токсични метаболитни продукти – урея и млечна киселина от клетката към лимфата, и с притока на кръв към бъбреците.

Лечебният ефект на упражненията се дължи предимно на нормализирането на метаболизма на клетъчното ниво

В резултат на тотална хиподинамия, характерна за съвременното общество, и липсата на активни мускулни контракции, клетките на тялото не са в състояние да се освободят от токсичните метаболитни продукти, което неизбежно води до състояние на хронична токсичност и самоотравяне на тялото. Това се превръща в начален тласък за развитието на патологичната верига от тъканно възпаление. Подобни процеси предшестват развитието на атеросклероза и рак.

Липсата на движение на клетъчно/капилярно ниво е и основната причина за синдрома на хроничната умора, добре познат на нашите съвременници, който се проявява като неразположение, намалена физическа и умствена работа, главоболие, нарушения на съня, повишена раздразнителност и др.

Известно е и положителното въздействие на вибрациите върху функцията на централната нервна система, поради засиленото кръвоснабдяване на мозъка и подобреното хранене на нервните клетки.

Всичко това би трябвало активно да ви амбицира, за да започнете изпълнението на тези две упражнения още днес.

Източник: Lekuva.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари