Какво стана ясно в България през 2020 година?

0
Полина Паунова: "Не знам дали си даваме сметка, но сме по оная реплика на Нушич (не мога да я възпроизведа точно) за перманентната криза . Просто глобалната помага да заметем локалните, а не бива"
Полина Паунова: "Не знам дали си даваме сметка, но сме по оная реплика на Нушич (не мога да я възпроизведа точно) за перманентната криза . Просто глобалната помага да заметем локалните, а не бива" Снимка: БГНЕС/архив

Журналистката от Свободна Европа Полина Паунова с коментар за управлението на България: 

"Да, да – знам, че е много важно как се ваксинира в ефир. И сигурно това е темата на темите. Аз обаче съм по-елементарна и провинциална и ще се опитам да поговорим за друго. А именно: 2020 г., извън ковид. Щото продуктът на Pfizer вече е тук, още няколко месеца маски и ваксинации и ще се върнем към обичайния начин на живот. А той при нас изглежда така:

- Главният прокурор през тази година се нанесе да живее в правителствената резиденция.

- Стана ясно, че има Осем джуджета и други приказни герои...

- И още: записите, в които чувахме, че шефката на парламента е от Кърджали (минимум) и как се поръчва да “се разамзват физиономии” на частни фирми от държавни регулатори... не е ясно дали са с гласа на Борисов. Поне според прокуратурата не е ясно.

- Снимките с евро, кюлчета и мазила за гъбички от спалнята на Борисов в Бояна... не е ясно дали са автентични. Поне според прокуратурата не е ясно.

- Ясно е, че в България през 2020 г. за една нощ мастит бизнесмен, който с десетилетия не е забелязван от никакви органи на власт (освен от законодателната, която приемаше закони в негова угода), се превърна в беглец от властите.

- Стана ясно, че през 2020 г. бизнес може да се национализира.

- Стана ясно, че могат да се разследват и обвиняват тия, които не са близки (или поне не са много близки) някому. (Справка Мария Филипова – девойката от СМС-ите).

- Стана ясно, че конституцията и в България и в Беларус може да бъде инструмент за оставане на власт.

- Стана ясно, че методите на БСП и ДПС от времето на Орешарски и методите на Борисов от 2020 към протести срещу тях са еднакви. Справка: свикването на проправителствени митинги.

- Стана ясно, министър може да си тръгне само с прессъобщение и никой да не се поинтересува защо, а след една седмица и да не се помни, че е бил министър. Справка: Данаил Кирилов (вие чухте ли официално обяснение, извън “лични мотиви”)

- Стана ясно, че възмутени все пак има. Различни, от различни партии, с различни виждания. И те произведоха гражданска демонстрация.

- Стана ясно, че според властта те са платени. Или ако не всички, то част от тях.

- Стана ясно, че все пак журналистически въпроси може да има, както и консистентна журналистическа работа (Капитал, Дневник, Медиапул, Алтернативата, Миролюба Бенатова, Веселин Дремджиев, Лили Маринкова, Светлана Георгиева, Петя Владимирова, Мария Цънцарова)

- Стана ясно, че Борисов съвсем вече не обича въпроси (справка: всички въпроси за “пътА”, зададени от джипката)

- Стана ясно, че дори и за БСП (макар и с голямо нежелание) вече е разбираемо, че няма ли върховенство на правото – няма нищо.

- Стана ясно, че има някой си Шиши, който според Бойко Борисов е Делян Пеевски. И тоя Шиши може да реди правителства.

- Стана ясно замитането на ЦУМ-гейт. А това си е новина. Защото е илюстративно.

- Стана ясно, че в за част от обществото е напълно нормално евродепутат да полива с маркуч протестиращи.

- Стана ясно, че за някакви протестиращи е приемливо да “поискат парче от баницата” от Доган.

- Стана ясно, че колкото и опити да има да се нажежи етнически конфликт, когато хората са внимателни един с друг, при все че си защитават възгледите, произходът няма значение (справка: Росенец).

- Стана ясно, разбира се, че за някои е съвсем нормално ваксини да се карат в бус за кренвирши, защото... по-издълбоко просто има отказ да се види.

-Стана ясно, че предстои разместване на пластовете (силно видимо от конференцията на ДПС насам и подозрително с тия медийни продажби по Коледа).

Така де, не знам дали си даваме сметка, но сме по оная реплика на Нушич (не мога да я възпроизведа точно) за перманентната криза . Просто глобалната помага да заметем локалните, а не бива.

Ще останем да си живеем с тях, ако си викаме “остави, бе – има по-важни и големи неща”.

Дано идната година ни направи по-втренчени в детайлите, че аман от “макро рамки”. Тъй като те водят до привидно добра обща картина. Но разровиш ли малко стигаш до... ЗИЛ, който единствен има дръжка."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари