Какво се договориха световните лидери за Сирия?

0
За първи път форум за Сирия се проведе в подобен формат
За първи път форум за Сирия се проведе в подобен формат Снимка: БТА

Съдбата на Сирия се обсъждаше днес в Истанбул.

Лидерите на Турция, Русия, Германия и Франция търсиха политическо решение на сирийската криза, предава БНТ.

След разговори в двореца Вахдетин, те призоваха преди края на годината да бъде създадена Конституционна комисия в Сирия.

Съдбата на сирийския президент продължава да разделя участниците в истанбулската среща, но и четиримата лидери са единодушни, че дългосрочната стабилност на Сирия може да бъде постигната само чрез мирни и дипломатически средства. На общата пресконференция те заявиха, че бъдещото на Сирия трябва да бъде решено от сирийците и то не само тези, които са в страната, но и бежанците.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Обсъдихме и връщането на сирийските бежанци обратно в страната им. Постигнахме консенсус, че това трябва да стане на доброволен принцип и трябва да бъде координирано с ООН.

В заключителната декларация четиримата лидери призоваха за осигуряване на достъп на хуманитарните организации до Сирия. Ердоган, Меркел, Макрон и Путин се обявиха и за запазване на примирието в сирийската провинция Идлиб - последния бастион на бунтовниците. През септември Турция и Русия се договориха там да бъде създадена демилитаризирана зона. Но през последните дни от района идват информации за престрелки.

За първи път форум за Сирия се проведе в този формат. Предложението за срещата беше на турския президент. Той събра лидерите на Русия, Франция и Германия в двореца на последния султан на Османската империя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари