Какво можем и какво не можем да кажем на децата си за извънредното положение?

0
Психоложката Велислава Николова дава отговор на този въпрос
Психоложката Велислава Николова дава отговор на този въпрос Видео: Mamma Mia

Какво можем и какво не можем да кажем на децата си за извънредното положение, в които се намира целият свят?

В канала "Mamma Mia" във vbox7 психоложката Велислава Николова дава отговор на този въпрос.

Необходимо ли е да обясняваме на децата?

Не можем да се правим пред децата, че нищо не се случва. Едно от най-важните неща е да се опитаме да задържим баланса, което означава да можем да им кажем истината по начин, по който те могат да я осмислят. Това е необходимо, за да могат децата да разберат смисъла на всички извънредни мерки и правила, които трябва да спазваме. Всеки такъв разговор с децата трябва да е придружен с уверението, че всичко ще бъде наред, трябва да оставим у тях оптимистична нагласа.

Пред какви предизвикателства са изправени родителите?

В момента родителите са изправени и пред предизвикателството да влязат в ролята на учители. В този момент те трябва да бъдат по-търпеливи, защото децата се приспособяват към новата обстановка. Те са свикнали мама да им помага за уроците, но не и да им ги преподава, и необичайната обстановка за тях ще отнеме повече време за приспособяване, отколкото на един възрастен човек. Затова няма проблем, ако ви е трудно. Мили родители, опитайте да обяснявате повече и да бъдете търпеливи.

Полезни съвети

Не гледайте новини заедно с децата и като цяло избягвайте да гледате материали по темата. Или не позволявайте децата си, ако те са по-големи и имат достъп до социални мрежи, да четат информация по темата, защото тя може да не бъде достоверна и по този начин да получат грешна информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари