Какво може да ни предпази от коронавирус?

1
От толкова различна информация човечеството съвсем се обърква какво може и какво не да го предпази от КОВИД-19
От толкова различна информация човечеството съвсем се обърква какво може и какво не да го предпази от КОВИД-19

Препоръчват се различни мерки за предотвратяване на коронавирус, но какво наистина предпазва от инфекция, ето препоръките на специалистите, събрани от zdrave.to

Пийте вода.Чувате, че пиенето на вода редовно, може да ви помогне да се предпазите от коронавирусна инфекция. Но от медицинска гледна точка това твърдение няма научна основа. Така че, не се наливайте безразборно, а изчислете спрямо теглото ви, какво количество течности ви е необходимо.

Маска. В действителност носенето на маски не предпазва напълно от коронавирусна инфекция, но значително намалява рисковете от неговото предаване и разпространение. В допълнение към използването на маски, трябва да се следват и други превантивни мерки.

Миене на ръцете. Честото и старателно измиване на ръцете е наистина най-ефективната мярка за защита срещу коронавирусна инфекция. Необходимо е да се миете поне 20 секунди, като се обърне специално внимание на ноктите, защото често има много бактерии и вируси под тях.

Чесън. Пикантният зеленчук е здравословен и поддържа имунната система. Но твърдението, че яденето на чесън ще намали риска от заразяване с коронавирус или дори ще направи вируса безвреден, е просто погрешно.

Не докосвайте лицето си с ръце. Човек може да докосне лицето си почти 300 пъти на ден, без да го забелязва. Ако коронавирусът е на ръцете, той може лесно да се разпространи в лигавиците на очите, носа или устата, което улеснява заразяването.

Тропичен климат. Фактът, че предпазва от коронавирусна инфекция, не е нищо повече от слухове. Коронавирус има и в топлите страни.

Вентилация. Вирусите се размножават по-лесно на закрито, а вентилацията наистина предпазва от замърсяване. Необходимо е периодично да се отварят широко прозорците, за да проникне свеж въздух - помага за овлажняване на лигавиците на устата, гърлото и носа, което увеличава устойчивостта на организма към патогени.

Гореща вана. Това не помага! Според СЗО къпането не може да предпази от коронавирусна болест. Но определено ни зарежда с положителни емоции. 

Еднократни кърпички. Използването им е разумна мярка за сигурност. Основното е да го изхвърлите веднага след употреба.

Ваксинации. Известно е, че ваксинацията срещу грип или пневмококи може да предпази от съпътстващи заболявания на COVID-19.

Правилна хигиена.Затваряйки устата и носа си, когато кихаме и кашляме, ограничаваме разпространението на коронавируса. Трябва да направите това, като използвате салфетка.

Презервативи: В проучване, проведено в Ухан, Китай, учени откриха частици коронавирус в спермата на шест от 38 пациенти с COVID-19. Според китайски изследователи, ако по-големи научни изследвания потвърдят заразните свойства на коронавируса чрез сперма, може би презервативите могат да бъдат начин за предотвратяване или ограничаване на разпространението на новия вирус. В същото време Световната здравна организация (СЗО) не е потвърдила, че коронавирусът може да се предава чрез сперма или секрет.

Алкохол и хлор. Пръскането с алкохол или хлор може да помогне за защита срещу коронавирус, като това убива патогените му на повърхността. Но тези, които ги пръскат по тялото си, рискуват да навредят на здравето си - контактът с тези вещества може да унищожи полезните бактерии, включително тези, които осигуряват на организма имунитет.

Ограничение на физическите контакти. Според учените намаляването на директния контакт действа като защитна мярка. Ако е възможно, трябва да избягвате целувки, прегръдки, ръкостискане с други хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук