Какви са условията за преминаване през ГКПП "Кулата - Промахон"

0
Разочароваща информация, засягаща всички туристи тръгнали към Гърция.
Разочароваща информация, засягаща всички туристи тръгнали към Гърция. Видео: БНТ

Важна информация, засягаща всички туристи тръгнали към Гърция.

От днес, 1 юли, на ГКПП „Кулата-Промахон" се очакваше разкриването на още две входни и едно изходно платно за леки автомобили. Репортерът на БНТ Станислава Николова вече е на място на пункта, за да проверки каква е обстановката там. Станислава, има ли вече допълнителни ленти за движение?

На среща между областния управител на Благоевград Николай Шушков и представители на държавата, проведено в средата на миналия месец беше обещано, че от днес, 1 юли, на граничен пункт "Кулата-Промахон" ще бъдат разкрити нови пътни платна.

По информация на Гранична полиция това обаче няма да се случи от днес. Въпреки това аварийната лента ще бъде преструктурирана. На нея ще бъде поставена още кабинка за обработка на документи и там ще бъдат пропускани леките автомобили.

Забавяне ще има със зеления коридор, обещан за камионите. Шофьорите на празните тежкотоварни автомобили трябваше да бъдат пропускани в лентата за автобуси, но това няма да бъде изпълнено в обещания срок. Въпреки това от днес и за тях ще бъде разкрита още една кабина за обработка на документи с цел предотвратяване на създането на километрични опашки.

В момента движението е натоварено, като опашката от камиони е близо километър

И граничен пункт "Илинден-Ексохи", също няма да бъде отворен за туристи от днес, след протест на местни жители беше проведен разговор между гръцките и българските власти, след която беше обещано, че пунктът ще бъде отворен за туристи и ще заработи нормално, но това няма да се случи заради твърде затегнатите мерки в южната ни съседка

Така туристите ще могат да преминават в Гърция само през два от пунктовете - "Кулата" и "Маказа".

Преминаването не отнема повече от час.

От днес за преминаването на границата влиза в сила и чрез европейски цифров сертификат, на граничен пункт "Кулата" преминаването с такъв сертификат ще бъде възможно

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари