Как се правораздава онлайн?

1
Всеки вижда и чува останалите страни
Всеки вижда и чува останалите страни Видео: NOVA

Законови промени в Гражданско - процесуалния кодекс трябва да регламентират онлайн правосъдието извън наказателните дела.

Заседания по Skype, които не са свързани с мерки за неотклонение, сега се провеждат единствено заради извънредното положение. За правораздаването с помощта на технологиите - следва разказ от първо лице.

Петър Минчев е съдия по граждански дела от 4 години. Казва, че в съдебната зала вече се чувства почти като у дома си. В края на миналия месец  обаче му се налага да проведе едно различно заседание.

"Протече чрез инсталиране на системата "Skype" на компютър, който беше предварително подготвен за целта", разказа той, цитиран от NOVA.

Всеки вижда и чува останалите страни. А исканията за допълнителни доказателства са били предявени по-рано, разказва още съдия Минчев.

"Не е възможно да се реагира на момента, ако страната не участва във видеоконферентната връзка. Ако страната участва във видеоконферентната връзка, тя може да направи онлайн своите искания и съдът ще се произнесе по тях", обясни той.

Макар и онлайн, в заседанието участва съдебен секретар, прави се и протокол. А съдът не приема задълженията си по-лежерно. Пилотното онлайн заседание по гражданско дело кара ръководството на Софийския районен съд да се замисли как може да продължи с тази практика и след извънредното положение.

"Тъй като в момента Гражданско-процесуалният кодекс не регламентира такава възможност. Наистина е необходимо освен законодателна база, така и едно техническо обезпечаване на съдилищата, за да се провежда онлайн заседание", обясни зам.-председателят на СРС Даниела Александрова.

IT-специалист следи за добрата и непрекъсната интернет връзка по време на заседанието. Отново негова отговорност е информацията да не изтече в глобалната мрежа. Онлайн заседанията биха били почти невъзможни, само когато страните са твърде много, за да се включат в обща скайп връзка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари