Как се крои шапка на съдия

1
Бойко Борисов вече ясно заяви, че няма доверие на съдия №1
Бойко Борисов вече ясно заяви, че няма доверие на съдия №1 Снимка: Велко Ангелов

Новият правосъден министър Данаил Кирилов, известен доскоро като юридическото острие на ГЕРБ в парламента, се е захванал здраво с "опаковането" на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и главния прокурор, пише Дневник.

Очевидно е, че се бърза да се намери вариант, при който ако се стигне до създаване на действащ механизъм за разследване и отстраняване на главния прокурор (за който настояват Комитетът на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия), това да повлече и шефа на ВКС Лозан Панов. Премиерът Бойко Борисов вече ясно заяви, че няма доверие на съдия №1.

Преди няколко дни Кирилов прие поканата на президента Румен Радев и го посети, за да сподели с него ценни мисли за бъдещия главен прокурор. На излизане юридическата шпага на ГЕРБ обяви, че е готов с цели три варианта за промени в закона, той предлага и да се въведе законова възможност за временното отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор от длъжност при проверка за извършени от тях нарушения, които не са престъпление. Брилянтно измислено - така проверяваният за какво ли не Панов ще може безпрепятствено да бъде махнат, като за начало - временно.

За да се осъществят тези изумителни идеи на Кирилов, на следващия ден беше свикана междуведомствената работна група по въпроса - в последния момент, та критиците на управляващите в нея да не успеят да отидат. От мейла, изпратен до участниците, се вижда, че част от тях са от МВР и ДАНС. Каква работа имат полицаи и хора от спецслужбите да определят съдбата на ръководителите на съдебната власт - няма обяснение.

Ето какво написа в бюлетина на Института за пазарна икономика един от участниците в групата - Иван Брегов:

"Към Министерство на правосъдието е създаден Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Съветът заседава от януари 2016 г. Съдържателен протокол от заседанията не се води, отбелязва се само кой е присъствал и какъв е бил дневният ред. Това продължава вече 3 години. И тази практика дава възможност на всеки от участниците да твърди каквото си иска за случилото се на заседанията.

На заседание на съвета от 14 март 2018 г. бе сформирана междуведомствената работна група за изготвяне на предложения за законодателни промени, засягащи разследвания срещу председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Простичко казано, работната група следва да обсъди и предложи законови промени, които да уредят по какъв начин се разследват председателите на върховните съдилища и главният прокурор.

За възложената на групата работа можем да кажем, че е концептуално грешна, тъй като и сега председателите на върховните съдилища подлежат на разследване от прокуратурата.

Големият проблем е, че няма механизъм, по който да бъде разследван главният прокурор, тъй като той е способен да възпрепятства всяко разследване срещу себе си. И това не е абстрактно твърдение, а горчив опит, потвърден от осъдително дело срещу Република България – делото Колеви.

За текущата работа на групата можем да отбележим само едно проведено заседание на 11 юни 2018 г. И това също е проблем, но липсата на желание за реформа в прокуратурата е ясен факт. Проблемно е друго - че в кратък срок се търси легитимация на концептуално грешни законови промени.

Повод за това ни дава настояването работната група да бъде свикана на заседание с писмо от 15 май 2019 г., изпратено в 17:10 часа за заседание на 16 май 2019 г. в 14 часа. Без мотиви, без дневен ред. Освен тревожност за капацитета на администрацията и стила на управление в Министерството на правосъдието, това показва и друго – тоталитаризмът има ново лице и вече настъпва.

Но и това не е най-лошото – на 16 май 2019 г. в 10:52 е получено писмо, с което насрочената по спешност среща е отменена. Учудващо или не, работата на министерството, оглавявано от Данаил Кирилов, много прилича на работата на Комисията по правни въпроси към Народното събрание, докато я оглавява настоящият министър.

Та, това е паметна бележка за нещо, което не се е случило. Министърът на правосъдието Кирилов и неговите заместници, искаха, но нямаха желание. Безсмислено е да говорим за умения и политическа воля."

"Дневник" поиска да получи работните варианти на промените в Закона за съдебната власт, които правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че подготвя.

От пресцентъра на ведомството обясниха, че преди проектите да са излезли от работна фаза, не могат да предоставят каквато и да било информация за документите. Те били "в работен порядък" и все още са "на фаза идеи".

Обяснението бе, че няма как да предоставят документи, които могат да се променят всеки момент и не са окончателни. Като бъдат оформени варианти, те щели да бъдат публикувани и за обществено обсъждане, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство.

"Дневник" се обърна и с директен въпрос към министър Кирилов дали може да предостави вариантите за промени в ЗСВ.

"Не съм готов още. Аз бях казал, че вчера ще ги представя на работна група, но не успях. Имам нужда от още малко време. Причината е у мен. Следващата седмица, живот и здраве, ще бъдат обсъждани в работна група", каза Кирилов, очевидно забравяйки, че няколко дни по-рано е обявил, че е готов с промените.

На въпрос дали все още остават три работни варианта, които се обсъждат, Кирилов каза: "Принципно да, но те следват Конституцията. Нека го обявя в цялост и на всички. Като стигнем до този момент, ще имате възможност да ги видите", заяви още министърът.

От което се разбра, че "кройката на шапката" ще му бъде подадена своевременно.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари