Как се изчислява таксата за старчески дом?

0
Кога таксата може да надвишава 70 процента от пенсията на човек
Кога таксата може да надвишава 70 процента от пенсията на човек

Таксата в старческите домове може да надвишава 70 процента от пенсията на човек и той да дължи действителните разходи за издръжка, само ако има спестявания или ценни книжа над 500 лева, ако е продавал имот през последните пет години или ако има договор за предоставяне на собственост срещу издръжка или гледане.

Това обяснява в интервю за Дарик директорът на дома за стари хора в столичния квартал "Дървеница" Зоя Маркова.

Тя коментира темата във връзка с разпространената в социалните мрежи информация за пенсионер, който твърди, че цялата му пенсия се прибира от ръководството на старческия дом за покриване на таксата. Маркова обясни, че по правило се удържат 70 процента от размера на пенсията, но не повече от реалните разходи за месечна издръжка. В дома в „Дървеница“ има случай на човек, който дължи реалната издръжка заради извършена сделка, но той все още не е изпълнил условията за получаване на пенсия

Настанен в старчески дом човек може да дължи цялата си пенсия за таксата за дома, ако тя не е единственият му доход или човекът има направена сделка за имот или за издръжка, но разходът не може да прeвишава реалните месечни разходи за издръжка, разказа директорът на дома в "Дървеница" Зоя Маркова.

Възрастен човек, който има пенсия например 200 лева, продал е имот и в момента му тече този 5-годишен давностен срок, действителните месечни разходи за този месец, ако са 250 лева, а той има 200, значи той внася тези 200 лева и дължи още 50 лева. Това са случаите, в които може да се вземе 100 процента пенсията на човека“, посочи Маркова.

Голяма част от хората в старческия дом в „Дървеница“ получават пенсиите си от пощенски служител, който идва на място. След това заплащат месечната такса на касата в дома, като срокът е до 21-во число, а сумата се изчислява на базата на издръжката за предходния месец. Проблем за директора на дома, а и за коректните потребители, са хората, които не желаят да плащат.

В договора е отбелязано, че ако не е платил 3 месеца, се предупреждава в едномесечен срок и трябва договорът да бъде прекратен. Но това е много трудно, защото тези хора обикновено няма къде да отидат, нямат близки, нямат дом. Те и на това разчитат, не можем да ги изведем“, посочи още директорът на дома в "Дървеница" Зоя Маркова.

В тези случаи дължимите суми се търсят по съдебен ред, но по думите на директора и това е трудно, защото когато доходът е нисък, няма как да бъде направен запор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари