Как полицаите в Русе останаха без коли след разкриването на убийството

1
За няколко дни Русе се превърна в най-гледания град в България
За няколко дни Русе се превърна в най-гледания град в България

На 4-тия ден от убийството в Русе властта съобщи, че то е разкрито и се похвали с бързата и добра работа на полицията.

"Технически извличането на ДНК профил може да се направи за часове. Това обаче става само когато в някое разследване се ангажира държавата, иначе щяхме да чакаме резултата с месеци" - това разказа пожелал анонимност източник на "Дневник" от разследването на убийството на телевизионната водеща в Русе Виктория Маринова.

То бе обявено от властта за разкрито на четвъртия ден от извършването му, а в разследването - по думите на вътрешния министър - е бил използван "целия експертен потенциал" на полицията: разследващи от София, ГДБОП и "Националната полиция", прокурори от Върховната прокуратура, експерти и апаратура от Научноизследователският институт по криминалистика и криминология.

За няколко дни Русе се превърна в най-гледания град в България, откъдето идваха новини за експертизи, улики, "железни доказателства". След това обаче подкреплението от София си замина, а в града полицията се завърна към обичайното си всекидневие.

"Два дни след края на шумотевицата се наложи да ходя с личния си автомобил, за да проверявам подаден сигнал", разказа пред "Дневник" местен полицай. Причината - районното управление, в което работи, разполага само с два автомобила, а отговаря за няколко квартала и 15 села в областта. Едната кола задължително се използва за контрол на трафика на "Дунав мост". Другата била в ангажирана в ромската махала "Тракцията", където живее обвиненият за убийството Северин Красимиров, като предпазна мярка срещу саморазправа и етнически сблъсъци.

Този разказ - на пръв поглед твърде битов, всъщност показва ясно много от проблемите, които полицията в цялата страна продължава да изпитва, въпреки дългогодишните заявки за реформи, увеличаване на средствата за издръжка и опити да се улесни работата й.

Броят на полицаите

В разследването на случая в Русе се включиха и близките областни дирекции на МВР, тъй като се оказа, че местната полиция няма достатъчно капацитет да се прави сама. Според полицаи обаче причината не е в липсата на достатъчно хора, където обичайно пада акцентът при обсъждането на темата, а в разпределението на задълженията.

Разказаха, че след идването на власт на премиера Бойко Борисов през 2009 г. се е създало неформално вътрешноведомствено съперничество между структурите на МВР и други правоохранителни органи (като Агенция "Митници", ДАНС и др.). Причината била изричното изискване на Борисов всяка от структурите да има собствени разработки и разследвания, които да не се повтарят. Това увеличило съперничеството до степен, в която служителите спрели да обменят активно информация и започнали да я крият.

Освен това всички "реформи" са довели до раздаване на щатове в София за сметка на редовите полицаи в Районните управления. В резултат на това назначените в София спускат неразумни заповеди надолу, защото не познават същинската полицейска работа, а и за да защитят щата си. Това в много случаи блокира работата.

През лятото Световната банка излезе с анализ, според който броят на полицаите в България е достатъчен и няма нужда да бъде увеличаван, а трябва да бъде правилно разпределен. Банката посъветва да се намалят областните дирекции на МВР от 28 до 7.

Други полицаи от Русе коментираха, че тежък проблем са също подготовката и уменията на голяма част от назначените в системата. През лятото на миналата година бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че трудността пред назначаването на нови служители в МВР е, че няма достатъчно кандидати, които да отговарят на изискванията за полицай.

И понеже стана дума за автомобилите, в началото на 2017 г. пред медиите бяха представени 300 нови автомобила в помощ на полицията в борбата ѝ с битовата престъпност. Тогава вътрешният министър Румяна Бъчварова призна, че от 2008 г. не са купувани коли за нуждите на полицията и автопаркът е остарял.

Бавните експертизи и вещите лица

Още в първите часове, след като се разбра за убийството в Русе, докато обясняваше колко качествено работят криминалистите, въпреки тежките условия, премиерът Бойко Борисов обеща държавата спешно да отпусне над 6 млн. лв., за да стане Националният институт по криминалистика и криминология (НИКК) "като по филмите". По-късно се разбра, че парите ще отидат за нова сграда и модерна техника.

Доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) от пролетта на тази година посочва, че хиляди разследвания са блокирани с месеци, а понякога и с години заради бавни експертизи. Той констатира фрапиращи забавяния от по 6 и 8 години при изготвяне на експертните заключения. Сред основните причини са липсата на вещи лица и голямата натовареност на Института по криминалистика. Проблемите са свързани и с осигуряването на консумативи за изготвяне на експертизите, както и с недостига на експерти в СДВР.

Най-много се бавят съдебно-медицинските експертизи - общо 38.8% от всички закъснели. На следващо място са техническите - 23.2 на сто, физико-химичните експертизи - 19.5 %, графологичните - 5.9%, и съдебно-медицинските (биологичните) - 5.6 на сто. Забавянето на експертизите е сред основните причини разследвания да продължават шест и повече месеца, при условие че препоръчителният срок за приключване е двумесечен.

Проблемът с експертизите като основна причина за бавните досъдебни производства беше посочен и от главния прокурор Сотир Цацаров по време на отчета на прокуратурата пред Народното събрание през септември. "Липсват квалифицирани специалисти, а страната има райони, където въобще няма съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР е претоварен от експертизи", констатира той.

Примерите за публично известни дела, бавени заради експертизи са десетки: убийството във Виноградец, където попаднал в ръцете на 6-годишно дете пистолет произведе изстрел, довел до смъртта на човек, случаят "Белнейски", убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, разследването на взелото 13 жертви наводнение във варненския квартал "Аспарухово" от 2014 г., разследването за злоупотреби около АЕЦ "Белене" през 2011 г. и др. В част от случаите прокуратурата започна да поръчва експертизите на частни лаборатории, както стана по делото за Виноградец, както и за шесторното убийство в Нови Искър. Те работят по-бързо, но и по-скъпо.

Съдебните лекари

Не по-малко сериозен е проблемът със съдебните лекари. В края на октомври съдебни лекари от цялата страна излязоха на протест в Пловдив. Те заплашиха с блокиране на всички разследвания като спрат да правят експертизи и да ходят на огледи, защото МВР им дължи огромни суми за свършената от тях работа в качеството им на вещи лица. Медиците недоволстват и срещу лошата материално-техническа база.

Съдебните лекари дадоха срок на МВР да преведе до края на годината всички изработени и забавени средства с дата октомври 2018 г. включително. И от тук насетне да изплаща в двумесечен срок всички извършени експертизи.

Реформи и пак реформи

Парадоксално, всеизвестната липса на коли, бензин, униформи, обувки и дори хартия в полицията, е в министерството, което получава най-голям дял от държавния бюджет. За 2018 г. той възлиза на 1.2 млрд. лв. Няколко министри са обяснявали през годините, че най-голямото разходно перо са парите за заплати, които дори не стигат до полицаите на практика, защото половината от тях се връщат в държавата за осигуровки.

На този фон ведомството тихомълком се отказва от всяка обещана реформа - без значение дали е посрещана с протест от полицаите, или е одобрявана от тях. Във втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Румяна Бъчварова, бе приета окастрена административна реформа, след като властта се отказа от повечето промени в движение заради недоволство и протести. А в края на миналата година управляващите зачеркнаха дори останалата част от реформата.

Встъпвайки в длъжност бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че ще се допита до външен консултант каква реформа трябва да се направи в системата. След като бе сменен от Младен Маринов обаче поръчката за търсене на външен експерт бе отменена.

В последните години Борисов потушава полицейските протести и недоволство с обещания за увеличение на заплатите, даване на униформи или премахване на лимита на бензин за полицейските коли. Така се случи и след убийството в Русе с отпуснатите за Института по криминалистика и криминология така, че "да го осъвременим с най-добрата техника, защото ни бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология да извадим ДНК-профилите".

Отпускането на пари обаче изглежда като палиативна мярка и не може да се нарече истинска реформа, от каквато ведомството има нужда. Че са палиативни тези мерки показват статистическите данни на МВР и прокуратурата за регистрирани и разкрити престъпления, както и общественото доверие към полицията, което от години е ниско.

В последния доклад на държавното обвинение, който бе гласуван от парламента през септември, престъпленията се увеличават, а разкриваемостта им намалява. Същата тенденция показа и информацията на МВР за резултатите от свършената през миналата година работа от ведомството - през 2017 г. са извършени с 0.5 % повече престъпления спрямо предходната година, а нивото на разкриваемост е намаляло и е 45%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • -2
  3
  Ушев
  Полицай да се разбира милиционер. Разликата е че първия служи на хората, а втория на партията
 • -5
  2
  запознат
  Русенското управление пак го готвят за закриване. Ще минава под шапката на Велико Търново!
 • 6
  1
  QCHECK
  Абсолютни глупости! Ежедневно, ако не ежечасно, на "Дунав мост" виждам събрани две, че и три полицейски коли, като единствената цел е четирима или повече ушаци да си приказват и да си показват жилетките на румънските селянки под 25 години, нищо друго. На това кръгово всеки си прави каквото си иска, докато през това време дежурните не могат да откъснат поглед от телефоните си. Санким не може да се сложи там една кабинка и колата да е по улиците. Ефектът ще е същият. И гориво имат, поне ако се погледне какви са им разходите, за една танкова бригада, за две години. Ама нали ги снимаха с тубите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Баба ми викаше:
- Стани, сине, военен! Докат разберат, че си идиот, ша си майор! Докат са начудят кво та праат - пенсионер...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари