Как образователните игри помагат на нашето дете

0

Играта е от съществено значение за развитието на детето. Чрез нея то докосва и изследва реалния свят.

Образователните игри бяха тема на осмото Родителско кафе, провело се на 27-ми юни (сряда) в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе. Лекторът – г-жа Лиляна Ангелова, представи видовете занимания, чрез които децата развиват своето въображение, логическо мислене, подобряват паметта и интелектуалните умения. Опитният педагог и директор на „Частна детска градина Дъга – Русе“ даде и практически съвети на родителите коя игра да изберат, спрямо възрастта на детето и знанията, които искат то да усвои.

В крехката предучилищна възраст малчуганите имат да научат много за света в който живеят, но все още не могат  да задържат дълго интереса си върху една дейност и бързо се отегчават. Лекторът от най-новото попълнение към Лечебни заведения „Медика“ обясни как да прилагаме образователни игри, които да бъдат интересни и забавни:

Игри за подреждане и сортиране – за тях не е необходимо да разполагаме с конкретни играчки, могат да се използват и вещи от домакинството. Единственото, което трябва се направи е да се дадат ясни и точни инструкции на детето какви предмети да търси. Вкъщи може да предложим на детето да  намери в стаята, в която се намира, червени предмети или да сортира покупките. След като се справи със задачата може да го помолим да преброи например чушките. Следващата задача – детето да сравни дали чушките са колкото доматите.

Игри за натрупване на речников запас – във възрастта, в която детето формира своя речников запас, то живо се интересува от словесните игри, които родителите или учителите прилагат. Например „Аз виждам предмет с буквата „В““- в началото на играта този предмет трябва да е на преден план, за да може детето лесно да го намери и каже думата на глас - „врата“. Ако в помещението има още предмети с буквата, то на детето се предлага да продължи да търси с тази буква.

Образователните игри имат място и извън дома. Ако вървите по улицата, може също да насърчавате детето да анализира. Ако то държи в ръка клонче с листенца, взмете и вие едно. Обърнете му внимание, че и вие имате клонче и то с повече листенца или, че листенцата на вашето клонче са друг цвят. Така то ще сравни двете клончета, ще провери с желание листенцата като ги преброи и с гордост ще заяви, че листенцата са по равно или, че неговите са по-красиви. Помолете го да избере пейка, на която да починете, да каже коя е близо до вас, коя е по-голяма, колко са пръчките по облегалката и т.н.

Игри с елементи на ритъм и пеене - Много подходящи са музикалните игри с редуване. С успех в тази възраст могат да се въведат основни  музикални елементи като ритъм и пеене. При ритъма се изисква броене, а при пеенето се  научават текстове, произнасят се нови и сложни думи.

Игри с четене, писане, смятане –  В годината, преди детето да тръгне на училище, родителите започват да мислят активно за букви и цифри. Дайте на детето листенце с буква и то ще ви каже веднага дума, която започва с тази буква. Помолете го да ви каже колкото се може по вече думи с нея. На листа може да изпишете и цифри. Показвате една цифра и изисквате от детето, да Ви изброи толкова предмета, колкото сочи цифрата на числото. Може да усложните играта като покажете цифра и изискате  от детето да отговори, кой е денят от седмицата. Ако детето познава вече цифрите до 10 то може да започнете да му поставяте задачи - да нарисува 5 ябълки, после да нарисува с една повече круши.

Настолни игри - Позабравената игра „Не се сърди човече“  упражнява броенето, а хвърлянето на зара и местенето на пионките е отличен начин да задействаме математическото мислене. На пазара има много и подходящи настолни образователни игри, които освен че дават знания на децата, скрепяват семейството. Логическото мислене на малчуганите  може да се развие чрез сглобяване на пъзели и конструктори, които спадат към интерактивните играчки. Тайната относно стимулирането на мозъчните действия се крие в множеството опити, които прави детето, докато се опитва да нареди пъзела, или да сглоби конструктора. Те се учат на търпение, на воля, на постоянство - да не се отказват, докато не получат краен резултат.

Образователните игри са многобройни, за развиване на сценично поведение, за умения, за баланс и други.

Тези игри са лесни и забавни и ще подпомогнат развитието  на детето ви. Нещо повече. Те не струват скъпо, защото основната съставка в „родителското училище“ е въображението. Всички тези игри, колкото и прости да са, не бива да се изоставят с израстване на детето, а да се усложняват. Така, че да има  какво ново да научи от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари