Как Каталуния не може, а Косово може?

1
Това е въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС
Това е въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС Снимка: Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари