Как Google скри €16 милиарда от данъчните

0
Технологичният гигант използва две схеми – познати като "Двойно ирландско" и "Холандски сандвич"
Технологичният гигант използва две схеми – познати като "Двойно ирландско" и "Холандски сандвич"

През 2016 г. Google е преместила 15,9 милиарда евро в "куха" компания, регистрирана на Бермудските острови, показват отчети, цитирани от Bloomberg. Така технологичният гигант си е спестил милиарди данъци.

Google използва две схеми – познати като "Двойно ирландско" и "Холандски сандвич" – за да скрие огромна част от международните си приходи от данъчно облагане. Те включват прехвърлянето на приходи от една дъщерна компания, регистрирана в Ирландия, на друга дъщерна фирма в Холандия без служители, а след това на трета "пощенска кутия" на Бермудските острови, притежавана от друга регистрирана в Ирландия компания.

Общата сума, която Google е прехвърлила чрез тази схема, е със седем процента по-висока през 2016 г., отколкото година по-рано, показват отчетите. "Плащаме всички дължими данъци и спазваме данъчното законодателство във всяка страната в света, в която работим", заяви в отговор говорител на Google.

Технологичният гигант е под натиск от регулаторните органи и властите по света заради неплащането на достатъчно данъци. През миналата година Google успя да се спаси от плащането на 1,12 милиарда евро данъци във Франция. Европейският съюз вече обсъжда варианти, чрез които да накарат американските технологични компании, много от които ползват подобни схеми, да плащат повече на държавите.

Ирландското правителство затвори вратичката в данъчното законодателство, която позволяваше "Двойното ирландско", още през 2015 г. Но позволи на компании, които вече ползват схемата, да продължат да го правят до края на 2020 г.

Според финансови отчети, подадени в САЩ, Google е трябвало да плати 19,3% данъци върху приходите си през 2016 г. Тя обаче е успяла да "скрие" част от средствата и си е спестила 3,7 милиарда долара само от прехвърлянето на средства на Бермудските острови. В края на 2016 г. Google е държала 60,7 милиарда долара извън САЩ. Компанията не е платила данък в Щатите за тези средства.

С години данъчното законодателство в САЩ стимулираше американските компании да държат средствата си извън страната. Но през тази година това се промени с данъчната реформа на Доналд Тръмп. Новият закон предвижда всички компании да платят данък върху приходите си от чужбина, натрупадни до днешна дата. Те ще трябва да заделят за данъци или 15,5 процента, ако държи резервите си в кеш. Или 8%, ако са в по-нисколиквидни активи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари