Как ГЕРБ излъга за позицията на американските сенатори

0
Заместник-вътрешният министър Георг Георгиев излъга на пресконференция пред журналисти в партийната централа на ГЕРБ, че позицията на двама американски сенатори за състоянието на корупцията в България не е официална
Заместник-вътрешният министър Георг Георгиев излъга на пресконференция пред журналисти в партийната централа на ГЕРБ, че позицията на двама американски сенатори за състоянието на корупцията в България не е официална Снимка: БГНЕС

"Като не слушате мен, чуйте поне САЩ!", каза по-рано президентът Радев на управляващите

Заместник-вътрешният министър Георг Георгиев излъга на пресконференция пред журналисти в партийната централа на ГЕРБ, че позицията на двама американски сенатори за състоянието на корупцията в България не е официална, а представлява изразено лично мнение, пише Сега. 

"Това е една разпечатка, която направихме от официалната страница на Сената. Тук позиция на сенатори, официална, изразена чрез институцията не открихме. Това е самото изявление, направено от личен профил. То не ангажира сената, не ангажира институцията, не ангажира по никакъв начин официално изразено мнение или становище от американската държава или неин отговор", каза Георг Георгиев, показвайки разпечатки.

Също така той внуши, че зад поцизията на сенаторите стои бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов, който наскоро замина за Щатите: "Дали пък не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, хора, наскоро върнали се от трансатлантическо пътешествие."

Проверка показва обаче, че твърденията на Георгиев са лъжа, тъй като на сайта на Комисията по външна политика към Сената на САЩ е публикувана обща позиция, подписана от председателя на комисията Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо. Освен това обръщението може да бъде открито и на сайта на Посолоството на САЩ в България.

В същото време Георг Георгиев обвини президента, че борави с лъжи в случая с острата критика от Щатите, "Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно", изригна зам.-министърът. Той обвини Радев, че се е включил в предизборната надпревара за парламента. "Тук интересният въпрос е на чия страна той вдигна юмрука, удари рамо и се впусна в борбата - дали на БСП, дали на Отрови се, извинявайте, Изправи се.БГ, дали на хора, на които симпатизира, намиращи се зад граница, в топлите страни", опита се да прозвучи язвително Георгиев.

Думите бяха подкрепени и от бившият външнен министър и кандидат-депутат Даниел Митов: "Аз смея да твърдя, че човек като президента Радев, който нито един път не е бил канен на официално посещение в Съединените щати и който очевидно не познава институционалните взаимоотношения в Съединените щати, едва ли е в правото си да прави коментарите, които направи днес".

По-рано днес президентът Румен Радев отправи мощен залп срещу управляващите, като включи в тях, както историята с отмяната на тържествата на Шипка, така и острите критики, които дойдоха откъм американския Сенат за състоянието на корупцията в България.

Аз не съм опонент на правителството, а обективен коректив на това, което виждам аз и срещу това, от което негодуват българите. Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, в исканията на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената в САЩ. Тя отразява всичко, за което говоря от началото на мандата и заради които хората протестираха. Касаят и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система“, заяви президентът. "Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор", каза още Радев, който участва в конференцията на началника на отбраната в София и се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2020 г. .

Радев: Няма логика ресторантите да са отворени, а честванията на Шипка да са отменени

"Вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка. Както виждате мотивите са били политически, а не здравни. Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отворените ресторанти и търговски обекти, е очебиен и няма никаква здравна логика. Крайно време е здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво праща, за да няма този хаос. Защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо. Благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник“, коментира Радев думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че всъщност препоръката на здравните власти е била само за ограничаване на официалната програма.

Ден по-рано Ангелов заяви, че или президентът лъже в критиките си към властта, или някой него лъже и е бил подведен. "Здравните власти да се разберат кой какво пише, какво говори и какво изпраща. Отмяната на официалната част е в резултат на писмо на община Габрово. Единствено благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник", подчерта Радев.

Той похвали анализа на военните за състоянието на армията. "Наистина този анализ на състоянието и подготовката впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство какво трябва да се прави занапред", коментира Радев и допълни, че "за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати за последните десетилетия".

Той призова на армията и сектор "Сигурност" да се обръща достатъчно внимание, за да може да се гарантира устойчивото развитие на останалите сектори. В същото време държавният глава посочи и проблеми - малък нальот на бойните пилоти, опасност "да останем без учебна авиация" през тази година и забавяне на проекта за нова бойна машина на пехотата. В тази връзка президентът призова за "по-голяма прозрачност при харченето на средства".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари