Извънреден брифинг в Министерския съвет

1
НА ЖИВО: Извънреден брифинг на Щаба за борба с коронавируса
НА ЖИВО: Извънреден брифинг на Щаба за борба с коронавируса

От вчера се наблюдава масово напускане на София, а тя е основното огнище с най-много болни и заразени.

Всички хора, които напускат София са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка ситуация с неясни последици.

По-скоро последиците най-вероятно ще станат ясни в близката седмица. Още 40 са случаите до този момента тази вечер. Предложихме затваряне на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането ѝ. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски, предаде БГНЕС.

"Всичко, което каза ген. Мутафчийски и решенията на щаба ми дават основание да издам заповед считано от 0:00 ч. тази нощ до второ нареждане да се преустанови влизането в и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Ще бъдат пропускани товарни автомобили с документация, както и автомобили със специален режим на движение.

Работникът, пътуващ с личното си превозно средство трябва да посочи работодателят и телефона на работодателя, като се определя времеви график за влизане и излизане в столицата.

"Графикът за влизане в столицата е от 6:00 часа до 8:00 часа, а излизането ще става от 18:00 часа до 20:00 часа, с декларации. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват и се връщат от работа", каза от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.

"Извън тези времеви прозорци няма да може да се придвижват автомобили към и извън София. В рамките на града може. Говорим за напускане на столицата или влизане в нея. Остава в сила декларацията, като вътре трябва да се посочи име на работодателя или управителя и телефон", добави Маринов.

"Всички декларации от днес да минат приоритетно на контрол, така че всеки, попълнил неверни данни също ще има проблеми. След като днес видях как обществото проявява самодисциплина, смятам, че за да защитим всички, които спазват мерките, за да защитим техния интерес, трябва да бъдем по-строги към тези, които ги пренебрегват", допълни Маринов.

"Над 5000 автомобила днес са върнати на КПП-тата. При всички положения днес е бил най-работният ден, защото през седмицата нямаше такова движение за работа, разбирате, че днес е имало много декларации с неверни данни", каза още Маринов.

"Междуградският транспорт също преустановява движението си до второ нареждане", съобщи още Ананиев.

"До второ нареждане означава, че това е първото нареждане, така че чакаме второто", отговори Маринов на въпрос какво означава затваряне на столицата до второ нареждане.

"Всеки работодател трябва да направи така, че да поправи графика на работниците, да се съобрази с времевия интервал на влизане и излизане от София", добави Маринов.

Мутафчийски каза, че хората, които са поставени под карантина, са върнали се от чужбина.

"За периода на карантината си те се проверяват поне 3-4 пъти от полицията и личния си лекар. За това дали пътуващите софиянци могат да заразят в страната хората, най-вероятно могат, защото София е най-голямото огнище в страната", добави още Мутафчийски. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари