Изграждат дезинфекционна площадка на „Дунав мост“

0
Засиленият контрол като превенция срещу африканската чума по свинете остава в сила, тъй като опасността в Русенско е особено голяма
Засиленият контрол като превенция срещу африканската чума по свинете остава в сила, тъй като опасността в Русенско е особено голяма Снимка: TVN

 Започна изграждане на дезинфекционна площадка на ГКПП „Дунав мост“, като част от мерките за предпазване от африканската чума по свинете.

Такава ще има както на пункта който се използва в момента, така и на новите трасета, които се използват за вход от северната ни съседка, но в момента се затворени заради ремонт в района в който се намират, съобщава TVN.

Докато заработят стационарните площадки, се използва мобилна дезинфекционна инсталация. От близо месец има поставени информационни табели и хладилници, където влизащите от северната ни съседка да оставят хранителните продукти и меса. Като превантивна мярка е затегнат и контролът по свиневъдните обекти в региона.

Засиленият контрол като превенция срещу африканската чума по свинете остава в сила, тъй като опасността в Русенско е особено голяма. На територията на региона има три свинекомплекса, където се отглеждат над 50 000 животни. Разстоянието между тях по права линия е около 10 километра. А това означава, че при евентуално влизане на болестта само в едно от тях, всички животни в комплексите ще трябва да бъдат евтаназирани.

По информация от областната дирекция по безопасност на храните в Русе огнищата от африканска чума по свинете в Румъния вече са над 520. Всички те са в малки стопанства тип „заден двор“. Най-близкото е на територията на област Тулча. Там вече са унищожени над 40 000 животни.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари