Избор на ваксина у нас? Ще си избирате от “каквото има”!

2
„Отговорността е прехвърлена към нас – ние правим записванията, ние ще правим ваксините, но нищо не знаем“, разкрива един от личните лекари
„Отговорността е прехвърлена към нас – ние правим записванията, ние ще правим ваксините, но нищо не знаем“, разкрива един от личните лекари Снимка: Pixabay

Мила Р. е сред първите 50 пациенти на своя личен лекар, които са се записали за ваксина. Всички те очакват да започне масовата фаза на имунизации срещу COVID-19 в България

Статия на Полина Паунова за Свободна Европа

Мила Р. се е обадила по телефона в кабинета на джипито си още миналия понеделник (01 февруари). Поискала е да впишат данните й като чакаща и е изразила желание да бъде ваксинирана с ваксината на Pfizer/BioNTech

Работата ми е свързана с много пътувания, затова искам да получа сигурна имунизация“, обяснява тя пред Свободна Европа предпочитаната от нея ваксина.

Медицинската сестра, която я записва обаче, отговаря, че право на избор няма, и когато дойде редът на Мила, тя ще бъде ваксинирана с каквото има. Пациентката възразява, тъй като е научила от новините, че ще може да избира с коя ваксина да бъде имунизирана.

„Това, дето го говорят по телевизията – да дойдат да си го прилагат те“, е отговорила медицинската сестра.

Два дни преди този диалог министърът на здравеопазването Костадин Ангелов казва пред БНТ, че правителството е решило „да имаме по 3 млн. от всеки вид ваксина, за да може всеки един от тези хора, които искат да бъдат ваксинирани, да може да си избере вида ваксина, с която това да се случи“.

Изказвания в същия дух Ангелов направи и през декември и януари. Точно това са разбрали и хората като Мила Р. - че всеки ще може да избере ваксина.

Въпреки изказванията на здравния министър, Мила Р. разбира, че няма да има право на избор. В нейната ситуация са и много други български граждани, които вече са се записали за ваксинация.

"Ако не искам, ще загубя реда си“

„Казаха ми, че ще ме ваксинират с каквото имат. И че, ако не искам, ще загубя реда си“, разказва Никола Владимиров. И той като Мила е опитал да противоречи на медицинската сестра, която му е записала данните, но нейният отговор е бил, че „няма време за безпредметни спорове“.

Общопрактикуващите лекари, които ще са основният двигател на ваксинацията в масовата й фаза, казват, че просто не виждат вариант, в който пациентът да си избира ваксината. Като основни причини за това те посочват неравномерното пристигане на препарати от различните видове в България, както и липсващите условия за съхранение за РНК-ваксините. Добавят също, че не са получили никаква информация за ваксините от здравните власти.

Министерството на здравеопазването обаче твърди, че именно личните лекари ще препоръчват типа ваксина на всеки пациент, като се съобразяват с „наличностите към дадения момент“. Тази фраза джипитата си превеждат като „ваксинирайте с каквото има“. Ето защо някои от тях дори не записват предпочитанията, които пациентите им изразяват към даден препарат.

"Нищо не знаем"

Лекарите не знаят какви ваксини и кога ще пристигат в техните населени места.

„От една страна имаме списъци с хора, които са по определен ред. От друга имаме ваксини, които се поставят по определен начин, които освен това не знаем и кога и как ще идват“, обясни пред Свободна Европа заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Христо Димитров.

Той предупреди, че съществува голяма вероятност „просто да се похабят“ дози от ваксините на Pfizer или Moderna. „За да ваксинирам с тях, трябва да осигуря поне шестима желаещи, защото знаете, че в един флакон има шест дози. Трябва да подсигуря и резервни хора, които също да чакат, ако някой от планираните не дойде. Вие нали си представяте как става тая работа?“, попита той.

Д-р Димитров каза още, че до момента общопрактикуващите лекари нямат яснота за реда, по който ще извършват имунизациите.

„Отговорността е прехвърлена към нас – ние правим записванията, ние ще правим ваксините, но нищо не знаем“, каза той.

Избор от "налична възможност"

Заради тези противоречия, потърсихме официално становище от Министерството на здравеопазването. Попитахме как ще бъде гарантиран редът на имунизациите в масовата фаза, след като хората ще могат да си избират вида ваксина, а пък препаратите пристигат неравномерно. От здравното министерство отговориха, че изборът на ваксина ще се свежда до „най-подходящата към дадения момент налична възможност“.

Изборът на ваксина следва да бъде направен след консултация с общопрактикуващ лекар или лекар от РЗИ (районна здравна инспекция), тъй като ваксините срещу COVID-19 представляват лекарствени продукти по лекарско предписание“, пише в отговора от министерството.

Изборът ще бъде в съответствие с индивидуалното състояние на всяко конкретно лице, което е заявило желание за ваксиниране и най-подходящата към момента налична възможност“.

Общопрактикуващият лекар д-р Димитров си превежда обяснението за „най-подходящата налична възможност“ с „каквото има“.

„Не знам как да кажа по-ясно, че нищо не знаем. Кога ще има ваксини, колко ваксини ще има, как ще се разпределят, какво ще се иска от нас – това е загадка, даже абсурд“, каза той.

Какво очакват от министъра личните лекари

Министерството на здравеопазването казва, че ваксината ще се определя след консултация с личния лекар, но от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари твърдят, че те не са запознати с показанията на препаратите за ваксинация. Съсловната организация изпрати писмо до министър Костадин Ангелов с искане на обяснения.

Какво се случва в ситуация, в която първата доза е поставена, а междувременно пациентът се разболява?

Личните лекари настояват за изброяване на противопоказанията на ваксините в документ на български език. Питат и за процедурата на действие – какво се случва в ситуация, в която първата доза е поставена, а междувременно пациентът се разболява; как се процедира при закъснение за поставяне на втора доза и т.н.

Личните лекари искат Министерството на здравеопазването да им предостави ясни изисквания за съхранение на ваксините, както и методологично описание на поставянето на препаратите в амбулаторни условия.

„Ние не сме врачки“, каза д-р Димитров и попита как личните лекари ще решават каквото и да е за ваксините, без те самите да знаят нещо. Според него общопрактикуващите лекари трябва да проявят свръхестествени способности и по друга тема - записването за ваксинации.

Хубаво казаха на пациентите да се записват, ама системата за записване не е готова“, каза лекарят.

В очакване на системата

Българите могат да заявяват желание за имунизация от 29 януари. Държавната фирма "Информационно обслужване" обаче все още разработва единната система, в която тези желания ще се вписват. Засега това става на хвърчащи листове в кабинетите на личните лекари.

„Няма заповед, няма организация. Ама ние си ги записваме. После сигурно ще ги преписваме в системата“, казва д-р Димитров. Според здравното министерство пък именно от нанесените данни в тази система зависи разпределянето на количества ваксини по градове и лекарски практики.

Според министерството масовата ваксинация в България трябва да започне през „март-април“. Но как ще се случи това не е ясно. Ясно е само, че в рамките на 10 дни ведомството намали прогнозите си за брой ваксинирани до лятото.

Първоначално от министерството твърдяха, че до месец юни в страната ще са ваксинирани около 36 % от пълнолетното население, което според техните изчисления са около 2,5 милиона души.

Само преди седмица обаче в отговори до Свободна Европа от Министерството на здравеопазването обясниха, че до юни предвиждат ваксинирани да са 32 % или 2,2 милиона души. На какво се дължи намаляването на прогнозата с 300 000 души засега не е известно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари