Иван Гешев: Време е всеки да плати цената за това, което прави

0
Не преследваме богати хора. Просто всеки трябва да изпълнява задълженията си
Не преследваме богати хора. Просто всеки трябва да изпълнява задълженията си

"Не преследваме богати хора. Просто всеки трябва да изпълнява задълженията си", заяви главният прокурор

„Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията”. Това заяви след акцията в Комисията за хазарта и в офисите на бизнесмена Васил Божков главният прокурор Иван Гешев, предаде NOVA.

По думите му обвинител номер 1 няма лични врагове и не влиза в лични битки. „Ние имаме принципни становища по принципни въпроси, свързани със спазването на закона. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата им е да провеждат действия за спазване на закона. Такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица, без значение дали имат потенциал в размер на милиарди, като подсъдимият Цветан Василев и като обвиняемият Божков. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато имаме налице доказателства за всеки, независимо каква позиция заема”, коментира Гешев.

Главният прокурор е категоричен, че съдът е преценил, че бившият министър Нено Димов е извършил престъпление и трябва да остане под стража означава, че прокуратурата си върши работата.

„Фактът, че коалиционният партньор на управляващите  е недоволен от работата на прокуратурата и че тези хора, които са изправени пред българския съд са недоволни означава, че прокуратурата си върши работата. Работата на прокуратурата не е да я харесват, а да реализира наказателна отговорност, когато има доказателства за извършено престъпление. Това е индикация, че ние сме на прав път. Време е този криминален преход да свърши. Прокуратурата докато аз съм главен прокурор ще  направи всичко възможно да свърши това, което не е направено в предишни периоди. А именно за всички лица, за които се съберат доказателства, да бъдат изправени пред българския съд. Не може плюсовете да са само за едни – за богатите, а минусите – за огромна част от други хора. Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията”, каза още Гешев.

Той обяви, че Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения задочно – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба – 2 обвинения.

„Отделно той е обявен за национално издирване, издадена европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че е напуснал страната”, каза още главният прокурор.

„Всеки обвиняем може да си говори каквото си иска и да се защитава. Адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че всеки момент ще се върнат, имало задръстване на границата. Цветан Василев обясняваше, че иска да си дойде, но няма възможност. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми. Виждате, че това се върши с хора с големи финансови възможности по начин, по който никога не е правен в историята на България след 1989 година. И не само, че се прави, но се прави качествено. Това е поредно такова действие. Това не е инцидентно действие на прокуратурата, а е нейна политика в последните няколко години”, поясни Иван Гешев.

Той посочи и някои от успехите на държавното обвинение през последните години.

„Тези лица, които се укриват извън страната, вече са подсъдими. „Димитър Желязков, който беше в Турция, вече е подсъдим пред Специализирания съд. Арабаджиеви щяха да се върнат, но имаше задръстване на границата. Те бяха издирени с действия с българските служби и прокуратурата и вече са подсъдими. Баневи – по същия начин, вече са подсъдими”, добави Гешев.

Относно отношенията между прокуратурата и президентството обвинител номер 1 поясни: „Ние не сме спрели комуникацията с президентството, а сме спрели всички контакти с изключение на писмената кореспонденция”.

 Иван Гешев коментира и последните протести така: „Всеки има право да протестира и да защитава правата си. Разделителната линия е дали спазваш закона или не и дали защитаваш интересите на чужда държава или тези на собствената си”.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари