Иван Гешев води кампанията си не с джипка, а с арести

1
От седмица обикаля като хвърковата чета страната, за да бори битовата престъпност с показни акции
От седмица обикаля като хвърковата чета страната, за да бори битовата престъпност с показни акции Снимка: Петя Димитрова / Дарик

Как разбираме, че предстоят избори - по бомбастичните изявления, гръмките обещания и изненадващата активност на държавата по някои направления. В това правило чудесно се вписва и зам. главният прокурор Иван Гешев, който от седмица обикаля като хвърковата чета страната, за да бори битовата престъпност с показни акции. И докато по-голямата част от чиновниците все още са в отпуск, кандидатът за ръководител на държавното обвинение не излиза от светлината на прожекторите, пише Мартин Георгиев във в.СЕГА.

Вместо с джипка Гешев води кампанията си с арести

Само за седмица зам. главният прокурор обяви края на държавните служители, които "щавят" бизнеса, и сложи точка на организираната престъпност за рекет и телефонни измами. Държавното обвинение се похвали с няколко удара срещу битовата престъпност в страната, като Гешев обясни тази активност с "дълг към обществото". Миналия петък безалтернативният кандидат за главен прокурор отиде в град Левски, където службите разбиха банда за "ало" измами и задържаха седмина за участие в организирана престъпна група. Оказа се, че въпросната група всъщност е работила необезпокоявано от началото на 2018 г., а тарторът ѝ бил арестуван за телефонни измами още през 2016 г.

Четири години били необходими пък на разследващите, за да разбият банда за лихварство и рекет в столичния квартал "Христо Ботев". При акцията в понеделник бяха задържани петима души, които още от 2015 г. раздавали пари с огромна лихва и се саморазправяли с тези, които не успявали да върнат сумите. Иван Гешев дори направи паралел с телефонните измамници от Левски, като по негови думи двете групи работили на принципа на една и съща "матрица" - те често се свързвали и с купуване на гласове по време на избори. "За никого не е тайна, че в определени райони, където населението е с нисък социален статус, има лица, които вие наричате тартори и цигански барони, а аз ще нарека криминални авторитети", уточни зам. главният прокурор.

Такъв авторитет обаче се гради с години бездействие на органите на реда и прокуратурата. Както самият Гешев признава, подобни тартори, които контролират битовата престъпност в ромските квартали, често имат задачата да осигуряват гласове на избори за една или друга партия. Това обаче няма как да се случи без прокурорски чадър над фамилиите, които държат гетата в подчинение. Потвърждение за това е фактът, че все още няма осъдителни присъди за мастити ромски босове, които въртят бизнес с "ало" измами, рекет, лихварство и проституция. Напротив, тези банди често се удрят преди избори, без да има последствия след това. Пример за това са спецакциите в Горна Оряховица. През април, месец преди евроизборите, прокуратурата се похвали, че е разбила "може би най-голямата организирана престъпна група" за телефонни измами.

Същият фамилен клан в града беше проверяван от данъчните още през 2015 г., преди предишните местни избори. Още тогава стана ясно, че част от жителите на кв. "Калтинец" живеят в невиждан лукс с автопаркове за милиони, което не съответства на социалния им статут. "Тези хора нямат нито един ден трудов и осигурителен стаж, въпреки това са демонстрирали добър начин на живот", коментира говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева след акцията в Левски от миналата седмица. В тази връзка Гешев обеща, че прокуратурата ще сезира Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която да започне процедура по конфискация на имуществото, придобито от незаконна дейност. "Казвам го за всички, които предстои да се сблъскат с нас", заключи заплашително той.

Преди време обаче народният представител от БСП Явор Божанков обяви, че подобни имоти се отнемат, но много малко средства са влезли в хазната от продажбата им. "Проблемът е, че когато става дума за телефонни измамници, като например тези от кв. "Калтинец" в Горна Оряховица, те притежават скъпи къщи - изградени от мрамор, на няколко етажа, пълен лукс. Оценката им достига над 1 млн. лева. Но са разположени в квартали с етническо малцинство и няма човек, който да си купи такава къща. Тя става непродаваема, докато цената падне. Междувременно няма кой да я стопанисва. Затова държавата назначава старите обитатели на имота за пазачи на имуществото. Те плащат наем да живеят там, което създава впечатление у хората, че държавата нищо не им прави и те си продължават да живеят в имота", разказа ситуацията Божанков.

Изненадващото събуждане на държавното обвинение от летаргията по отношение на битовата престъпност и ударите срещу криминалните авторитети на Гешев точно преди местните избори не е съвпадение. Две кампании са в разгара си - тази на управляващите и тази на зам. главния прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари