Иван Гешев стана заместник главен прокурор

0
Шефът на Специализираната прокуратура с нов пост
Шефът на Специализираната прокуратура с нов пост Снимка: БТА

Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който в последните две години се радва на динамично развитие в кариерата си, стана новият пети заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.

Това се случи след гласуване с пълно мнозинство в прокурорската колегия, пише Дневник.

Всичко е изложено в мотивите по номинацията ми, обяви главният прокурор. И призова членовете на колегията, ако имат въпроси и коментари, но още преди да довърши изречението си на екрана в пресзалата излезе списък с членовете на колегията и гласуването им.

Гешев зае третото място на зам. главен прокурор към Върховната касационна прокуратура (ВКП). То се освободи, след като Борислав Сарафов оглави Националната следствена служба. Като такъв той отново е заместник на Цацаров. Останалите са Пенка Богданова и Мария Шишкова, които са към ВКП, и Ася Петрова, която е във Върховната административна прокуратура.

След овакантяването на мястото на зам. главен прокурор към ВКП главният прокурор заяви, че няма да посочва трети свой заместник към ВКП. В началото на юни обаче той поиска от прокурорската колегия откриването на нов щат за негов заместник. И обяви, че новият заместник ще отговаря за осигуряване на методическо ръководство на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Гешев стана ръководител на Специализираната прокуратура малко след като делото за източването на КТБ беше преместено там. Това се случи след двeгодишно разследване, когато обвинителите откриха, че има организирана престъпна група начело с бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Преди това той беше наблюдаващ прокурор по разследването. След като я оглави, в Специализираната прокуратура бяха преместени и делата за корупция.

Резултатите от това обаче са по-скоро катастрофални за прокуратурата, като голяма част от внесените там дела са или прекратени, или върнати на държавното обвинение. Сега ключовата прокуратура остава без титуляр и ще трябва да се обяви конкурс за нов неин началник.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари