Италианците одобриха намаляване на броя на депутатите

1
Народните представители ще бъдат с 1/3 по-малко
Народните представители ще бъдат с 1/3 по-малко

Италианците одобриха намаляване на броя на депутатите с една трета показват предварителните резултати, информира БГНЕС.

Гласуването продължи два дни. В някои региони избирателната активност достигна близо 60-75%. Армия от доброволци, облечени от главата до петите със защитно облекло, помага дори и на най-засегнатите от коронавируса да могат да упражнят правото си на глас.

Тези, които отидоха до избирателните секции, трябваше да следват стриктни протоколи като носене на маски и спазване на социална дистанция. Възрастните хора бяха с приоритет, където имаше опашки. Също така властите осигуриха дезинфектанти.

Предварителните резултати на Министерството на вътрешните работи сочат, че 69% от италианците са казали "да" на предложените конституционни промени. Референдумът, подкрепен от Движение Пет звезди, предвижда намаляване на депутатите в долната камара от 630 на 400 и на тези в Сената от 315 на 200.

От Пет звезди твърдят, че намаляването на издутата италианска бюрокрация е в съответствие с други европейски държави, а също така ще спести десетки милиони евро годишно.

Гласоподавателите също избираха нови регионални администрации в седем италиански региона. Проведоха се и кметски избори в 1000 населени места. Изборите трябваше да се проведат през пролетта, но коронавирусът ги отложи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари