Искам Бургас да е компилация между Барселона, Виена, Лион и Марсилия

0
Димитър Николов не би заменил Бургас за друг град
Димитър Николов не би заменил Бургас за друг град Снимка: БГНЕС

Европейски градове като Барселона, Виена, Лион и Марсилия са моделите, по които се стреми да развива Бургас кметът Димитър Николов.

Това стана ясно от негово интервю за телевизия „Европа“.

След въпрос на кои градове иска да прилича Бургас, Николов отговори: „На много градове. Искам да е компилация между Барселона, Виена, Лион, Марсилия например. Между другото компания от Франция преди 100 години е изграждала бургаското пристанище. И една голяма част от всички гранитни блокове на бургаското пристанище са доставени чрез кораби от Марсилия и наскоро даже пристанището в Марсилия ни подари с такъв марсилски камък нова плоча, която сложихме като надпис на бургаската магазия, която открихме миналата година, за повече атракция.“

Според Димитър Николов, бъдещата многофункционална зала „Арена Бургас“ би позволила да се разшири периферията на туризма, така че да станем по-конкурентни на съседни държави като Гърция и Турция.
Очакванията на кмета са съоръжението да бъде приключено до година и три-четири месеца.

Според него един от големите проблеми в града е презастрояването. 550 частни терена били възстановени на собственици с реституционни претенции, които искали да инвестират, което би пренатоварило територията. "Индустриално ще се развиваме на запад, а на север и на юг ще се изграждат нови жилищни зони", обясни кметът. "Тук проблемът е с нуждата от мащабни инвестиции в инфраструктура, за което Бургас ще разчита на държавата".

"Автомобилният трафик през града се е увеличил повече от очакваното. За съжаление расте броят и на пътно-транспортните произшествия и на смъртните случаи на пътя", каза още Николов.

Прословутият четирилентов път между Бургас и Слънчев бряг се очаква да бъде завършен догодина, според уверенията на държавата.
Това ще създаде на града допълнителни проблеми, защото от три паралелни връзки към Слънчев бряг трафикът ще премине изцяло само през Бургас. Отделно забелязахме много засилен трафик и в посока Варна и Добрич заради използването на магистрала „Тракия““, коментира градоначалникът.

По думите му градските артерии са подложени на сериозен стрес. За това допринасят и нарушенията, свързани с претоварването на големи транспортни средства, за което кметът се надява да се вземат мерки от отговорните институции.

„Магистрала „Тракия“ буквално се излива в центъра на града“, каза още Димитър Николов. Изходът според него са транзитните обходи на Бургас, а „жизнено важен е северният обход“, за който се разчита на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Кметът отчита между 5 и 8 процента ръст на туристите през юли на годишна база. Той изтъкна, че морската вода вече е по-чиста благодарение на пречиствателните инстанции, изградени в кварталите през последните години.

На въпроса кой е най-добрият град за живеене Димитър Николов отговори: „За мен, разбира се, е Бургас и не бих го заменил за друг град. Като всеки един съвременен град той си има своя чар, но имаме и доста проблеми, които тепърва предстои да се решават.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари