"Институтът за пътна безопасност" прави независимо разследване

0
Сформира се група начело с Диана Русинова
Сформира се група начело с Диана Русинова

Независимо разследване на причините за катастрофата в Своге ще направи работна група на „Института за пътна безопасност“ заяви Богдан Милчев, който е член на Управителния съвет на организацията, предава Дарик.

Ден преди инцидента институтът разпространи становище за лошото състояние и дефектите по пътя София-Своге-Мездра. Радикално трябва да се промени начинът на управление на пътната безопасност в България, каза още Милчев и добави, че в телефонен разговор е получил уверения от премиера, че днес ще се вземат такива решения.

  "Днес сформираме работна група, начело с Диана Русинова - брилянтен експерт, и ще извършим собствено разследване и обследване на причините за катастрофата. Но не искайте на другия ден ние да кажем каква е причината за самото произшествие. Що се касае до пътя, той е в опасно състояние, по него има камъни, дървета, храсти, оградни и предпазни съоръжения са счупени и липсващи, асфалтовата настилка е изронена на места. Всичко това ние сме заснели и документирали и сме уведомили министъра на регионалното развитие", каза Милчев.

По думите му такива проблеми има в цялата ни страна: "Затова е необходим сериозен експертен орган, който да направи преглед не само върху пътя, а върху цялата система за управление. Имаме огромни проблеми в образованието, в обучението... Имаме проблеми във всички аспекти на пътната безопасност. Ако пипнем само едно, няма да се получи. Трябва да се пипне отвсякъде! В момента няма такава институция, която да промени целия този модел.

Моделът на споделената отговорност - 11 институции и всяка да отговаря, но нито една да не носи общата отговорност - не работи. Необходимо е експертно управление и когато има сериозни кризи като тази проблемите да се дискутират, да се показват от държавните експерти, а не от политически лица, които ги замазват.

Трябва да се създаде, както в Европа, експертен орган, който носи общата отговорност, да стои най-отгоре и да бъде пряко подчинен на Министерски съвет и да изготви първо устойчиво законодателство". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук