Инспекцията по труда стана на 110 години

0
Първообразът на една от най-старите институции в страната е Инспекторатът по труда
Първообразът на една от най-старите институции в страната е Инспекторатът по труда

На 3.11.2017 г. Инспекцията по труда посреща своята 110-а годишнина.

В петък, в деня на празника, от 10 ч., най-голямата дирекция „Инспекция по труда“ в страната – София град, ще посреща всеки, който желае да получи консултация и информация относно трудовите си права, задълженията си на работодател или да се запознае с процеса на извършване на една проверка. Дирекцията е на адрес „Лъчезар Станчев“ №20.

Инициативата е част от Седмицата на отворените врати. В различни дни от седмицата служители на Агенцията в страната организираха изнесени приемни в общини извън областния град, тъй като консултации и информация на място в дирекциите се дават ежедневно. Те посетиха предприятия, където в работна среда информираха ученици от професионални гимназии, включени в дуално обучение, за трудовите им права и за важността да спазват правилата за безопасност на труда.

По време на консултациите работниците най-често се интересуват за какво да внимават, когато започват работа. Инспекторите по труда им обърнаха внимание, че не могат да започнат работа без да са сключили писмен договор, регистриран в НАП, както и за задължителните клаузи в него, определени в чл. 66 на Кодекса на труда – работно време, работно място, размер на основното и допълнителните възнаграждения с постоянен характер, на задължителния и допълнителния отпуск и др. Работниците бяха информирани също, че не могат да претендират за права, които не са договорени писмено в договор или споразумение към него.

За работодателите с няколко обекта беше важно да разберат дали във всеки обект трябва да определят длъжностно лице, което да ги представлява пред контролните органи, дали трябва да правят нова оценка на риска при закупуване на нова машина например, както и как да назначават работници за определени дни или за да проверят дали могат да изпълняват задълженията си.

Според Кодекса на труда длъжностно лице трябва да бъде определено за всеки обект. Не е необходимо да се изготвя нова оценка на риска при въвеждане на ново оборудване, но тя трябва да се допълни. Работодателите, които желаят да се научат как могат да изготвят сами оценка на риска чрез онлайн инструментите, разработени от ИА ГИТ, получиха покана да посетят дирекциите „Инспекция по труда“ или да заявят посещение на помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, за да им демонстрира възможностите на интерактивните инструменти за оценка на риска.

По отношение на работата в определени дни, както и за проверка на способностите на новонаетите работници, работодателите получиха информация за видовете трудови договори, регламентирани в КТ, както и за срока на изпитване, в рамките на който работниците и служителите могат да бъдат освобождавани без предизвестие. Интерес предизвикаха и разясненията за процедурата за трудоустрояване на работници и служители.

Учениците от професионалните гимназии разпитваха за защитите на различни машини и за функциите на личните предпазни средства, които получиха при посещенията си в заводите.

Първообразът на една от най-старите институции в страната е Инспекторатът по труда. Той е създаден по силата на Закона за Инспектората по труда, утвърден с указ на княз Фердинанд и обнародван в Държавен вестник на 03.11.1907 г. От 1998 г. това е денят – официален празник на Инспекцията по труда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари