Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

1
През каналите на корупцията проникват чужди влияния
През каналите на корупцията проникват чужди влияния Снимка: Евроком

"Тези санкции са най-значимите актове в американската външна политика спрямо България".

Това заяви пред БНР Илиян Василев, бивш дипломат и активист в борбата срещу корупцията, председател на УС на фондация "Алтернативи и анализи".

Той беше категоричен, че това е знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов.

По думите му страните ни са взаимосвързани в голяма степен и опасностите от безконтролното развитие на корупцията в България поставя под съмнение възможността да осъществяваме бизнес по правила, които са еднакви за всички, "и особено голям е проблемът с ерозирането на капацитета на България да изпълни съюзническите си ангажименти по линия на НАТО благодарение на тази ендемична корупция, през каналите на която проникват чужди влияния":

"От една страна е заявеното в съобщението на Държавния департамент на САЩ, че корупцията пречи за развитието на България да реализира целия си потенциал на членството си в ЕС и НАТО и да може да заеме по-сериозно място като актив в палитрата на страни в ЕС и НАТО. Ние сме на дъното и сме много проблемни. Тази корупция не е местно, случайно появило се явление в България, а е елемент на системна и целенасочена политика на модел, изнесен от Русия и получил тук радушен прием поради сходния генотип на управляващите в Москва и в София".

Василев подчерта, че проучването на процеса на корупция и на олигарсите в България е започнало с влизането на страната ни в ЕС и НАТО.

"Очакваше се още миналата година да бъде обявено името на г-н Делян Пеевски, но за да се избегнат обвинения в намеса в политическия процес, не се случи. ... Не може да се каже, че е избран таймингът сега - преди предсрочните избори в България", коментира дипломатът.

Илиян Василев подчерта, че САЩ са ни подали добра топка, като са казали, че това ги засяга и затова се намесват, но работата трябва да си я свършим тук, защото ако на 11 юли отново се гласува за Бойко Борисов и Пеевски, значи никой не може да ни помогне, но аз мисля, че ще има промяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари