Икономисти: Данните за безработицата не отговарят на истината

0
Точна ли е статистиката за безработните у нас?
Точна ли е статистиката за безработните у нас? Видео: BULGARIA ON AIR

Данните на Националния статистически институт, че безработицата у нас е рекордно ниска, не отговарят на истината.

Това обявиха в "България сутрин" икономистите Мика Зайкова и Георги Вулджев, предава Bulgaria ON AIR.

Според данните, през февруари в България е имало 157 хиляди безработни, а през януари с 1000 повече. Миналият февруари пък цифрата на безработни е била 182 000. Зайкова обаче е категорична, че статистиката не е много точна, тъй като от тези 157 хиляди близо 60 000 са трайно безработни от над 2 години.

"Ниският коефициент на безработица е добра новина дори и когато икономическият растеж е в застой. Тази новина обаче не отговаря на истината. Самата система, която следи безработицата, не отчита случващото се в живата икономика и гетата. От 157 хиляди безработни около 58 хиляди са трайно безработни от над 2 години. 12,6% от младите хора у нас са безработни. Причината е, че те не искат да работят за жълти стотинки. Ние сме на последно място по внедряване на иновации. На пазара на труда се търсят предимно хора с основно или по-ниско образование", обясни Зайкова.

Георги Вулджев пък допълни, че данните на "Евростат" и НСИ се разминават. Той разкри, че трябва да се направи цялостна фискална реформа.

"Безработицата е изоставащ индикатор. Дори и да настъпва криза, това ще си проличи в други сфери. В последните месеци има повече работни места. Сега обаче ще има проблеми в промишления сектор. Там ще започнат да намаляват работните места. Трябва да се проведе цялостна фискална реформа. Един от проблемите у нас е, че сме свръхцентрализирани. Тези статистики за безработица и заетост най-лесно могат да бъдат объркани при анализ", каза Вулджев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари