Идват три дни на прекрасно лято, с много слънце и горещо време

0
Термометрите ще подскочат до 38 - 39 градуса
Термометрите ще подскочат до 38 - 39 градуса

Синоптичната комисия се усмихва, образно казано, защото идват три дни на прекрасно лято, с много слънце и горещо време 

От сряда, но особено в четвъртък и петък, в Източна Тракия и в части от Дунавската равнина термометрите ще подскочат до 38 - 39 градуса, предаде Дарик Радио.

Това си е горещо време, но не извънредно горещо, защото малко вероятно е температурите да се повишат над 40 градуса. Такава перспектива имаше доскоро, но моделите коригираха своите прогнози и да - ще е горещо, но в рамките на нормалното.

В района на София горещо време с най-висока температура до 32, 33 градуса.

Температурите няма да скочат до и над 40 градуса, защото още в петък привечер, от северозапад, ще нахлуе по-хладен въздух и на места в западните планински райони и в планините на Южна България се очакват превалявания с гръмотевици. Най-късно по-хладния въздух ще достигне източните райони, където в петък ще е горещо.

В събота отново на места ще има условия за летни превалявания и гръмотевици, но от неделя отново ни чака по-стабилно време с повишаващи се дневни температури.

В началото на следващата седмица лятото отново ще вилнее с пълна сила и температурите ще се повишат до 31 - 36 градуса без да влизат в червения сектор.

И отново следващата сряда се очаква от северозапад да се спусне по-хладен въздух и на много места да има гръмотевични бури, дори градушки, а тези явление ще се придвижват от запад на изток и този път е възможно да обхванат и източните райони и Черноморието.

След това влошаване, в средата на следващата седмица, август ще ни поднесе един по-дълъг период на по-спокойно лятно време без изглед за интензивни валежи, но и без изгледи за екстремално високи температури. Вероятно максималните ще бъдат в интервала 31 - 36, 37 градуса. А сериозни валежи не се виждат поне до 10, 13 август.

Над Западна и Централна Европа също не се очакват сериозни жеги и горещи вълни. Дори там, с нахлувания на свеж океански въздух, в началото на август, се очертават сравнително меки температури до 25, 27 градуса. Горещо ще бъде в Южна Испания и в Италия, но това не е изненада.

Вече сме в сезон на ураганите, но освен урагана "Дъглъс" в Тихия океан, други урагани с потенциал да се развият до разрушителни стихии за момента не се виждат. Но през август и септември това ще се промени и ще видим, както и американците прогнозират, серия урагани, които ще следим с внимание, защото не се знае към кой точно бряг ще се насочат.

Далеч на север в Шпицберген бяха измерени доста високи температури - около 21,7 десети, което се оказва известен рекорд, след далечната 1979 година, когато там е измерена температура от 21,2 градуса.

Това обаче не означава, че глобалното затопляне ни е хванало за гушата, защото, ако се пренесем далеч на юг, към Антарктида, ще видим температури от минус 60 до минус 80 градуса по целзий на леденото плато в средата на континента.

Както се казва, слуховете за климатичната катастрофа и неистово глобално затопляне са силно преувеличени. Този юли например, в района на София, е с цели три градуса по-хладен от юли 2015 година. Така че, когато говорим за глобалното затопляне и рисуваме страшни сценарии на бъдещето, трябва леко де се смирим, защото все още не са ни ясни, в дълбочина, всички толкова сложни климатични процеси, така да се каже - играем си и хвърляме боб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари