Идва захлаждане, очакват се гръмотевици и градушки

0
През следващото денонощие от запад на изток през страната ще премине студен атмосферен фронт
През следващото денонощие от запад на изток през страната ще премине студен атмосферен фронт

През следващото денонощие от запад на изток през страната ще премине студен атмосферен фронт.

През нощта в Западна и Централна България ще има краткотрайни, на отделни места интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. През деня валежи ще има и в източните райони, а над по-голямата част от Западна България облачността ще се разкъса до предимно слънчево време. Ще духа умерен, временно до силен вятър, в западната половина от страната от северозапад, а в източната от север. Ще нахлуе хладен въздух и температурите чувствително ще се понижат. Максималните ще са между 21° и 26°. Това съобщи за "Фокус" Боряна Маркова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Над Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Той ще се ориентира от север и ще е умерен и временно силен. Максимални температури на въздуха ще са 23-26°, а на морската вода – 27-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад и северозапад и ще е умерен. Ще нахлуе студен въздух и температурите чувствително ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 10°.

В събота ще има променлива облачност, по-често значителна преди обяд и над източните райони, вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е умерен от север, след обяд постепенно ще отслабва. Ще бъде сравнително хладно с максимални температури между 22° и 27°. В неделя и понеделник ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Температурите ще се повишат с 4-5 градуса.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през следващото денонощие ще се повишава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари