И Родопите пострадаха от човешката алчност

1
Конфликти не липсват, чупят се катинари на вратата, според стопаните на планинското било. И всичко това заради уникалната гледка, която е заключена
Конфликти не липсват, чупят се катинари на вратата, според стопаните на планинското било. И всичко това заради уникалната гледка, която е заключена

Рила бе спасена от „бетониране“ след скандални снимки и видео материали, на които се вижда как в защитена местност се правят пътеки, разрешени след изготвен проект. Реакцията на обществото, политиците, а и дори на Симеон Сакскобургготски бе светкавична - „Това е нередно“

„Спасихме“ Рила, но знаете ли какво се случва в Родопите?", пита Dnes.bg

Вероятно не сте чували за древното тракийско светилище „Гарванов камък“, намиращо се в родопския рид Каркария. Мястото е било популярно след пазарджишките туристи. Има няколко маркирани пътеки от селата Паталеница, Ветрен дол и Дорково. Светилището се намира на 1400 метра надморска височина, а гледката, която предлага е зашеметяваща – виждат се множество родопски върхове над Батак, Ракитово, Велинград, голяма част от чеписнкото землище, крепостта „Цепина“, съседните добре облагородени „Милеви скали“. Освен тях при хубаво време се забелязват и Пирин, Рила и частица от язовир „Батак“.

Още през 2001 година, след заповед на министър Венцислав Върбанов, билото на рида Каркария се загражда с висока ограда, а земята, в която попада и „Гарванов камък“, се превръщат в ДЛР „Каркария“.Въпреки оградата е било мислено за бъдещите туристи – поставени са няколко високи стълби, през които е можело да се минава.

Но всичко приключва през 2017 година, година след като „Гарванов камък“ получава нов арендатор. Сигнал след сигнал постъпват в най-различни планинарски групи, но без видим ефект, туристите започват да се отказват от прехода до тракийското светилище. Продължителността му не е кратка – около 4 часа в посока.

След наше запитване до самото ловно стопанство „Каркария“ и областната управа на град Пазарджик, получихме обяснение, че достъпът не е бил спиран, но е трябвало да се позвъни по-рано, за да дойдат хора от стопанството, които да отключат вратата, намираща се на 100 метра от светилището. Тук се открива един проблем – къде е този номер, в сайта на дружеството има номера, които не са актуални. Според управителя на ловното стопанство са поставяни табели с актуален номер, които били чупени от хората, но защо само те са счупени, а табелите, които предупреждават за наличието на камери си седят цели? Обещани са нови табели, но месец след обещанието все още ги няма.

Конфликти не липсват, чупят се катинари на вратата, според стопаните на планинското било. И всичко това заради уникалната гледка, която е заключена. Туристите с право са бесни, вървят 4 часа до крайната цел, но биват спирани 100 метра преди финала – маршрутът е 11-13-километров, зависи от коя пътека се тръгне. А решението е много лесно, смятат любителите на Родопа планина - трябва да се върне старата дървена стълба, която да позволи прескачането на оградата. Нищо ново няма да бъде направено, само ще се възроди доброто старо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари