Христо Иванов: Има не просто рестарт, а подъл план за циментиране на статуквото

2
И не просто до следващите избори, а за едно поколение нататък
И не просто до следващите избори, а за едно поколение нататък

"Борисов се появи миналата седмица и обяви, че бил чул протеста и се закле в младите хора и каза, че било време за рестарт. На практика има не просто рестарт, а подъл план за циментиране на статуквото, като това не е просто до следващите избори (редовните-б.р.)"

Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във видеообръщение относно новата Конституция, предложена от ГЕРБ.

Според него, това което се вижда в текста на ГЕРБ е, че дългогодишният основен проблем, констатиран от Венецианската комисия, Съвета на Европа и Европейската комисия - разследването на Главния прокурор и освобождаването му предсрочно, няма да бъде решен, а напротив ще бъде влошен.

Те се опитаха с едно тълкувателно решение на Конституционния съд да създадат привидно, че няма такъв проблем. КС каза, че всеки прокурор може да разследва Главния, добави той, предава OFF News.

Съпредседателят на Демократична България коментира още: "Ние пуснахме два сигнала, на които нямаме отговор. Тези сигнали съдържат основание да се сезира някой прокурор за действия на Главния, никакво действие не последва. На практика показахме несъстоятелността на твърдението, че всеки прокурор може да се сезира. Тоест по НПК (Наказателно-процесуален кодекс) може и да може, но на практика не може. Прокурорите са в толкова тежка зависимост, че никой няма и да си помисли да се сезира".

"Няма решение в новата Конституция на Бойко Борисов, вместо това всички съществуващи механизми дори в настоящата Конституция за някаква форма на отчетност на Главния прокурор или някаква форма на противодействие, се елиминират", добави той.

"Този законодателен пакет разкрива една огромна измама и подмяна, която те готви. Това е много по-лошо, от това което аз очаквах след речта на Борисов", подчерта Иванов.

Протестът настоява за върховенството на правото на България и означава реформа в Прокуратурата, защото големият проблем у нас е безконтролността на Прокуратурата, която е превърната в основна бухалка на задкулисието.

Начинът да се рестартира правилно правовият ред в България е, да се изчисти Прокуратурата и да бъде поставена на ясно подчинение на публичния интерес чрез механизъм за демократична отчетност. По този начин Прокуратурата ще се превърне в инструмент, който на свой ред може да изчисти всички останали елементи на държавността, коментира той.

Премахва се възможността на президента при назначаване на нов Главен прокурор да връща назначението (налагане на вето). Според Иванов това е единствения механизъм, който някога е сработвал по отношение на опитите на българската мафия да се презарежда в прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари