Христо Иванов: Борисов пак не е разбрал как стоят нещата

1
Институциите не работят и ние постоянно живеем в един Костинброд
Институциите не работят и ние постоянно живеем в един Костинброд Видео: NOVA

Манипулация като тази в Костинброд си го предвижда Борисов лично.

Виждате, че от началото на този мандат и преди това всяка седмица има скандали. Когато толкова много гърмят бушоните, хората, които разбират от електрически системи казват, че проблемът е в системата. Борисов допусна срив на институциите. Това каза съпредседателят на „Демократична България“  Христо Иванов в ефира на „Здравей, България”, предава NOVA.

Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал. Като започнем от „Апаратаментгейт” – става дума, че ние имаме КПКОНПИ, която основна задача й е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации. Тя трябваше да разкрие този скандал. Тя има над 10 млн. годишен бюджет за тази работа. Затова казвам, че Пламен Георгиев моментално трябва да подаде оставка. Институциите не работят и ние постоянно живеем в един Костинброд”, каза той.

Иванов цитира информация на „Биволъ”, според която от партидата на Сотир Цацаров в Имотния регистър е изчезнала една сделка. „Ако това се потвърди – страхотен срам”, каза той.

Христо Иванов определи като пародия поръчаните проверки от главния прокурор на хора, заемащи висши държавни длъжности. „Това е абсолютна пародия. ДАНС трябва да проверява тези неща текущо. Има структура в ДАНС, която се нарича „Финансово разузнаване” и това им е работа. Не трябва главният прокурор, когато реши да си направи пиар в края на мандата си, след 7 години абсолютно нищо неправене, да се сети да им възложи да си свършат работата веднъж. Не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка от това нещо, защото институциите не работят. Те трябва да работят всеки ден, а не да правят пиар, когато на едно или друго политическо тяло му дойде до акъла да го организира това нещо”,обясни той.

Той коментира и консултациите при президента за избор на нов главен прокурор, които с превърнаха станаха повод за задочен спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

"Борисов пак не е разбрал как стоят нещата. Има решение на Конституционния съд, което обяснява, че  преценката на президента е чисто политическа за това дали да подпише указа за предложението, което ще дойде към него от ВСС. Той е напълно в правото си преди да е започнала процедурата да обяви условията, на които трябва да отговаря кандидатът, който той ще подкрепи политически, защото става дума за политическо решение. В този смисъл аз съм призовал президентът да обяви предварително какви характеристики трябва да има кандидатът.

Гордея се с родината , но не, защото смятам, че България е най-успешната страна, а защото мисля, че това е въпрос на отношение към себе си. Срамувам се от това, което правим за България днес. /.../ За мен Европа е катедрала. Духовно усилие с материален израз – нещо, което се прави от много поколения, но и нещо, което в основата си е съд”, заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари