Хората в Йемен започнаха да ядат листа от глад

0
Страната е заплашена от масова гибел заради глада
Страната е заплашена от масова гибел заради глада Снимка: Ройтерс

Хуманитарната ситуация в Йемен е пред масова гибел на хората от глад.

Това заяви зам-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на положението в Близкия изток, предава БГНЕС.

Може би се приближаваме до преломния момент, след което ще е невъзможно да се предотврати масовата гибел на хора от глад в цялата страна”, предупреди той.

По думите му цялото продоволствие в Йемен е внос, което „води пряко до рязък ръст на цените на продуктите за приблизително 10 млн йеменци, които страдат от недостиг на храни, но не са обхванати от операцията за оказване на помощ”."Ние вече виждаме огнища на глад, включително случаи, когато хората ядат листа" конкретизира Лоукок.

От август 2014 г. в Йемен се води война между правителствените сили, които изповядват сунизма, и бунтовниците хусити, които са шиити.

Те се разбунтуваха, защото мнозинството посегна на редица техни права, включително на участието им в управлението. В най-активна фаза войната навлезе през март 2015 г., когато на страната на правителствените сили се намеси арабска коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия.

По данни на ООН от хуманитарна помощ се нуждаят 22 млн. йеменци или 75% от населението на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари