Хиляди хора с увреждания ще получат половин, вместо цяла пенсия за юли

0
Директорка в НОИ: "Действащият в момента нормативен текст от Закона за извънредното положение предвижда удължаване на плащането до 13 юли и ние не можем да дадем без нова законова промяна повече на лицата"
Директорка в НОИ: "Действащият в момента нормативен текст от Закона за извънредното положение предвижда удължаване на плащането до 13 юли и ние не можем да дадем без нова законова промяна повече на лицата" Видео: bTV

Хиляди хора с увреждания у нас ще получат половин, вместо цяла пенсия за месец юли. Причината - законодателна недомислица покрай COVID-кризата, алармира bTV

Извънредното положение беше въведено у нас със закон от 13 март до 13 май. Решенията на ТЕЛК, които изтекоха в този период, бяха служебно удължени с 2 месеца след края на извънредното положение – т.е. до 13 юли. Така за месец юли НОИ има основание да изплати инвалидните пенсии по тези решения на ТЕЛК само за 13 дни, а не за целия месец. Или казано иначе – половин, вместо цяла пенсия. В тази ситуация попаднаха 5 хиляди души.

ТЕЛК-ът на Илиана е изтекъл през април - в извънредното положение. Служебно е удължен до 13 юли. Законодателят обаче не е съобразил, че 13-ти е средата на месеца и така - пенсията за юли ще е наполовина. В случая на Илиана - това означава 120 лева.

"Явно за тях другите неща са по-важни. Аз така го приемам – че аз не съм достатъчно важна, всички като мен не са достатъчно важни", каза Илиана Тонова.

Жената е подала документи за преосвидетелстване и нов ТЕЛК още през март, но е извикана от комисията през юни. Срокове за обжалване удължават чакането с още месец. Така дори и новият ѝ ТЕЛК в момента не може да ѝ осигури пенсия.

"Ако синовете ми не ме подкрепят, аз трябва да намаля някои от лекарствата си, аз просто нямам друг избор", обясни жената.

ТЕЛК-ът на Корнелия Василева също е изтекъл през април. И тя подава документи през март, но все още чака. След служебното удължаване на стария ѝ важи до 13 юли. И по него тя също ще получи половин пенсия.

"Просто на държавата не ѝ пука за хората с увреждания, на никого, забравяме ги и така е по-лесно. Да се оправят кой както намери за добре", заяви Корнелия Василева.

В НОИ са с "вързани ръце", защото нямат правно основание да изплатят другата половина от пенсиите.

"Действащият в момента нормативен текст от Закона за извънредното положение предвижда удължаване на плащането до 13 юли и ние не можем да дадем без нова законова промяна повече на лицата", обясни Любомира Язаджиева, директор на дирекция "Пенсии" в НОИ.

Още миналия месец неправителственият сектор сигнализира здравното министерство, че ще възникне проблем. Тогава оттам обещаха да предложат ново удължаване на сроковете.

Сега обаче се оказва, че тепърва ще се разчита депутати да внесат поправката, за да може НОИ да изплати остатъка от сумата.

От парламентарната група на ГЕРБ отказаха коментар. Очаква се следващата седмица да внесат предложение за законодателна промяна, с която казусът да бъде решен. Какво точно ще съдържа поправката засега не е ясно, намеренията са тя да се гласува окончателно от депутатите до края на месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари