Гръмотевичните бури спират само за ден

0
Валежи и опасност от градушки и в следващите дни, с изключение на един ден
Валежи и опасност от градушки и в следващите дни, с изключение на един ден

През нощта в по-голямата част от страната облачността ще е разкъсана, значителна в Горнотракийската низина и на места в Източна България. Там ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици.

Това съобщава за Агенция "Фокус" Боряна Маркова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Утре преди обяд в повечето райони ще преобладава слънчево време. Около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури, главно в Централна България ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки.

През нощта срещу петък явленията ще затихват. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

По Черноморието облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, главно по северното крайбрежие ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 23-26°. Температурата на морската вода е 21-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините преди обяд облачността ще е незначителна, но около обяд бързо ще се развие купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра – около 13°.

В петък валежи са малко вероятни. Ще преобладава слънчево време. Вятърът ще бъде с южна компонента, слаб, в Източна България - до умерен. Температурите ще се повишат и в по-голямата част от страната ще достигнат 30°-35°.

По-късно през деня в събота и в неделя от северозапад ще нахлува сравнително по-хладен въздух. На много места, главно в Западна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, интензивни и локално със значителни количества, възможни са и градушки. В събота в източните райони дневните температури ще са все още високи, но в неделя в страната максималните ще бъдат между 26° и 31°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари