Градусът на напрежение в Егейско море се покачва

0
Печатът в Гърция алармира за възможен инцидент в Егейско море
Печатът в Гърция алармира за възможен инцидент в Егейско море

"Оранжев код" за възможен инцидент в Егейско море през април".

Под това заглавие сайтът Нюз.ин днес коментира ситуацията в района, като подчертава, че правителството, министерството на отбраната и гръцките въоръжени сили са поставени в състояние на готовност и тази готовност ще остане до края на април, предаде БТА. 

Според източници, които не могат да бъдат потвърдени, в компетентни правителствени централи са пристигнали слухове, че Турция ще ескалира още повече напрежението в Егейско море непосредствено преди и след Великденските празници и в момент, когато за Гърция стартира туристическият сезон, изтъква изданието.

Същите източници казали, че не бивало да се изключва дори евентуален "горещ инцидент" или конфикт от типа "Имия 2" /става дума за двете скали с това име, за които Гърция и Турция спорят и бяха на ръба на война през 1996 г./, за да бъде нанесен удар по гръцкия туристическия сезон и едновременно с това Анкара да окаже натиск, за да бъдат поставени на масата въпроси-табу за гръцката страна, като "сивите" зони в Егейско море или суверенните права на Кипър в райони с енергийни ресурси край острова.

Нюз.ин пише още, че мнозина свързвали тези слухове за "горещ" инцидент през април с Турция с решението на гръцкото правосъдие да остави на свобода осемте турски военнослужещи, поискали убежище в Гърция, които Анкара иска да бъдат екстрадирани и съдени в Турция по обвинения за участие в опита за преврат.

В. "Та неа" наскоро посочи 18 района в Егейско море, които биха могли да бъдат използвани за десант на турската армия в случай че се стигне до крайности.

"Градусът на напрежение в Егейско море се покачва", пише от своя страна в заглавие в. "Катимерини". Изданието твърди, че тази оценка произтича от множеството ескалиращи заплахи от страна на Анкара за Егейско море.

Турция втвърдява още повече позицията си спрямо Гърция, като това предизвиква допълнителна загриженост и тревога в Атина, посочва вестникът.

"Катимерини" цитира съобщение на Съвета за национална сигурност на Турция, в което се казва, че въпросният орган е направил оценка на събитията в Кипър, Източното Средиземноморие и Егейско море, като е подчертал, че турската страна следяла с особена чувствителност поведението и действията на Гърция, които били в противовес с добросъседските отношения.

На този съвет било решено "Турция да не прави отстъпки по отношение на нейните права и интереси". От съобщението на съвета се виждало, че Турция възнамерява да продължи провокациите си в Егейско море и Кипър, а не да снижи напрежението в тези райони.

В. "Прото тема" цитира турския президент Ердоган, който казал, че "Турция няма да отстъпи от претенциите си в Егейско море и кипърската икономическа зона", като упрекнал Гърция, че "не спазва нормите за добросъседство".

"Ердоган иска Егейско море и кипърската икономическа зона", коментира в. "Та неа".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари