Град в Италия похарчи 9000 евро заради български ТИР

0
След 4 години на бюрокрация, чак сега ще бъде унищожен товара на запорирания през 2015 г. камион
След 4 години на бюрокрация, чак сега ще бъде унищожен товара на запорирания през 2015 г. камион

Близо 19 тона полупържени замразени картофки в български тир, запориран в Италия, най-после ще бъдат унищожени.

Това става след близо 4 г. престой на нашия камион в съдебен паркинг в град Ровиго, Северна Италия. За да се отърве от разваления товар и за да го унищожи според европейските еконорми, кметството на Ровиго ще плати 9400 евро от бюджета си.

За да се стигне до това решение обаче, бяха необходими години на бюрокрация и размяна на десетки писма между Италия и България, както съобщават медиите в Ровиго.

Хладилният камион, собственост на българска фирма, пристигнал в Ровиго в далечния месец август на 2015 г., пише 24 часа. Той бил натоварен с 19 245 кг замразени полупържени картофи и бил запориран от италианската пътна полиция след проверка в зоната на Боара Пизани, до Ровиго.

След химични анализи се установило, че въпросните картофи не били годни за консумация. Затова и община Ровиго започнала процедура по унищожаването на товара. Тя обаче се оказала по-трудна от предвиденото, тъй като трябвало да се разделят опаковките от самите картофи, които от своя страна били подложени на бързо разваляне.

В процедурата по унищожаването били намесени няколко италиански служби. Българската фирма собственик пък изоставила камиона и картофите на собствената им съдба въпреки настояването на италианската адвокатура да си ги поемат.

Фирмата собственик на гаража, където е паркиран българският камион, го получила като обезщетение заради разходите по съхраняването му, надхвърлящи за целия този период 40 000 евро.

В крайна сметка едва тези дни кметството на Ровиго даде зелен светофар за претопяването на развалените картофи.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари