Гореща вълна от Сахара връхлита България!

0
Затоплянето започва от утре и ще се задържи поне една седмица
Затоплянето започва от утре и ще се задържи поне една седмица

"Гореща вълна от Сахара ще вдигне температурите до 40 градуса."

Затоплянето започва от утре и ще се задържи поне една седмица, съобщи климатологът доц. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, цитиран от „Телеграф”.

Днес ще има купестодъждовна облачност, която ще бъде по-силно изразена в източната част на България. „От утре ни очаква съществен пренос на топъл въздух, директно от Сахара. Ще усетим полъха на пустинята. Очаква се още в четвъртък температурите да достигнат 30 градуса, а на някои места да ги надминат”, казва още специалистът. „В петък и събота ни очаква връх на нахлуването на този въздух, градусите ще достигнат 35, а на места 37-8."

Нищо чудно, в зависимост от развитието на конкретната обстановка, живакът в термометрите да стигне и 40 градуса. В момента съществува спор между американските метеорологични станции, които предвещават по-високи температури – около 40 градуса, и европейските, които дават с няколко градуса по-ниска температура.

"Така или иначе в петък и в събота ще бъде много топло", казва още доц. Рачев. Времето ще бъде опасно поради факта, че се намираме в периода на годината, когато денят е най-дълъг – превишава 15 часа, а нощта е най-къса.

Въздухът от Сахара, съчетан с интензивното слънчево греене може да доведе до слънчев удар. Възрастните хора и малките деца не трябва да прекарват следобедните часове на слънце и трябва да приемат повече течности.

Ако сте на море, стойте под дебела сянка, съветва още климатологът.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари