Годеж по стара християнска традиция пресъздадоха в село Борисово

0
Възстановката започна с отваряне на раклата на бабите от селото
Възстановката започна с отваряне на раклата на бабите от селото Видео: КИС 13

За трети път в община Сливо поле се проведе инициатива, посветена на "Европейския ден на солидарност между поколенията".

Домакин на възстановка на годеж по стар християнски обичай беше село Борисово. Тя беше под надслов "Да отворим заедно раклата на баба", предаде Кис 13.

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов приветства пенсионерите за тяхната всеотдайна работа за предаване на традициите на младото поколение. Областният председател на пенсионерските клубове Йордан Казаков връчи на кмета на Сливо поле поздравителен адрес и почетен знак за подкрепата на хората от третата възраст за организираните от тях инициативи и за подобряване на живота им.

Възстановката започна с отваряне на раклата на бабите от село Борисово, където освен носии, шарени черги, китеници и килими, пазят автентични обичаи, какъвто е бил годежът. Кулминацията на събитието беше пристигането на младежа, заедно със своите родители, за да искат момичето. Не по-маловажен е бил чеизът, който се е приготвял от кандидат булката, за да се види колко е работлива. Както повелява традицията, годежът завърши с хоро.

След края на възстановката кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов получи награда от пенсионерските клубове за подкрепата, а той от своя страна обяви, че поема ангажимент да намери двама младоженци, за да направят истински годеж по стар християнски обичай. Разходите за събитието ще бъдат поети изцяло от Общината.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари