Глобяват с 5000 лева за улов на кафява мечка

3
Кафява мечка може да бъде обстреляна само, ако нанася прекалено много щети
Кафява мечка може да бъде обстреляна само, ако нанася прекалено много щети

Законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лв. или 1 година затвор при незаконен улов на кафява мечка.

Това каза в интервю за" Агенция Фокус“ управителят на Парк за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов. „Имаме изключително много резервати, в които се следи, доколкото е възможно от служители на МОСВ, как се развиват нещата и как се опазват животните. Трябва обаче да имаме в предвид в какво състояние се намира България като цяло. Консервацията в България не е от най-добрите и съответно търпи всичките икономически проблеми, които се създават в страната ни“, допълни още той.

Законите не са някакъв мъртъв документ – те се променят с времето. Непрекъснато има желание за движения и пренаписване на законите и така и трябва да бъде, защото самата природа също се изменя, и ние трябва да я следваме и регулираме по правилния начин. Ако се случи някакъв вид незаконен улов на кафява мечка, законът предвижда доста сериозни наказания като глоба от 1000 до 5000 лева или 1 година затвор“, коментира той.

„Въпреки това в България може да бъде обстреляна кафява мечка, ако тя прави прекалено много щети на човешка собственост и вече липсва нормалното поведение на дива мечка. Това се регулира от МОСВ и Министерството на земеделието. Респективно министърът на земеделието подписва разрешителните за обстрел“, каза още Димитър Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари